Rakić: Smenjena sam kao politički nepodobna 1Foto: N1

Načelnica porodilišta GAK „Narodni front“ prof. dr Snežana Rakić smenjena je sa te pozicije, a protiv nje je sanitarna inspekcija pokrenula postupak jer je, kako su preneli pojedini mediji pozivajući se na Upravu Narodnog fronta, dolazila na posao iako je imala koronu „čime je ugrozila zdravlje kolega i pacijenata“.

Međutim, doktorka Rakić tvrdi za naš list da je smenjena isključivo kao politički nepodobna i da joj je to lično rekao direktor ustanove, Željko Miković.

Tvrdi da nije bila bolesna, niti u kontaktu sa pacijentima dok je bila u izolaciji.

– Miković mi je rekao da mora da me smeni sa mesta načelnice porodilišta jer ga već dve godine ljudi sa vrha pritiskaju da to uradi. Politički sam nepodobna jer sam pre dve godine Insajderu dala intervju u kojem sam podržala pokret „1 od 5 miliona“. Moji politički stavovi su razlog za moju smenu a prekršaj koji navode je bio samo povod – tvrdi za Danas Snežana Rakić.

Doktorka se početkom godine vratila iz inostranstva. Bila je u izolaciji a potom otišla u Narodni front da uradi PCR test.

– Rezultat testa je bio pozitivan, ali sa pogrešnim matičnim brojem i pogrešnim datumom rođenja. Verujem da je bio netačan i nepouzdan. Međutim, vratila sam se u izolaciju. Niti sam bila bolesna, niti sam radila bolesna. Testirani su lekari sa kojima sam taj dan bila u kontaktu, svi su bili negativni kao i članovi moje porodice. Pogrešila sam što sam išla da se testiram u Narodni front. Direktor me je udaljio sa posla 10 dana i to je u redu. Ali, smena koja je usledila je nešto drugo i prema njegovom priznanju isključivo je politički motivisana – priča naša sagovornica.

Snežana Rakić se juče vratila na posao, ali ne kao načelnica porodilišta već kao obična doktorka na Odeljenju ultrazvuka.

– Verujem da su mislili da ću dati otkaz u Narodnom frontu, napustiti bolnicu i Medicinski fakultet. Moj povratak ih je iznenadio i zbog toga su napravili medijsku harangu. Nastavljam da radim u Frontu, nemam nikakav problem sa novom pozicijom, iako je ovo nešto što je nezapamćeno u istoriji bolnice. Međutim, zbog svih stvari koje su se desile i da bih zaštitila sebe i svoje kolege, podneću krivičnu prijavu protiv direktora Mikovića zbog zloupotrebe službenog položaja – naglašava Rakić.

Naša sagovornica dodaje da ona nije jedina koja je na „udaru“ direktora već i drugi profesori i kolege, koji su mu ukazivali na propuste u radu.

– Moje pitanje kao lekara je da li sam ja više ugrozila bolnicu time što sam došla da uradim PCR test, ili on, koji je u martu prošle godine dozvolio da se 150 lekara i članova osoblja zarazi koronom. Tada nisu poštovane ni osnovne epidemiološke mere, a direktor je lično zabranjivao da se nose maske. Potom se i sam razboleo, a kada se posle šest nedelja vratio na posao, počeo je da se obračunava sa redovnim profesorima koji su mu ukazivali na propuste – navodi Rakić. Ona dodaje za naš list da sa direktorom bolnice ubuduće može da razgovara samo službeno ili preko advokata.

Željko Miković, direktor Narodnog fronta, juče nije odgovarao na pozive i poruke Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari