Rakić: Vučić prikriva veze s Belivukovim klanom 1Foto: Starsport

Strah i panika, pokušaj prikrivanja veza sa klanom Veljka Belivuka, neskriveni uticaj na tužilaštvo i pravosudni sistem, samo su neki od razloga, prema mišljenju sagovornika Danasa, zbog kojih će predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneti krivičnu prijavu protiv sebe.

On je „samoprijavljivanje“ najavio u iznenadnom gostovanju na RTS-u u nedelju uveče, a prijavu protiv sebe zbog navoda u slučaju Veljka Belivuka, potom je u saopštenju najavio i ministar policije Aleksandar Vulin.

Vučić je rekao da će to biti njihov odgovor na navode u medijima koji optužuju njega i Vulina za saradnju sa navodnim kriminalnim klanom.

Kako je pojasnio, prijavu će u njegovo i Vulinovo ime podneti neko od njihovih saradnika.

Interesantno je da je i gostovanje na RTS-u usledilo istog dana kada je ministar Odbrane Nebojša Stefanović rekao da glavnu zaslugu za otkrivanje zlodela kriminalne grupe Belivuka ima FBI, dok je Vučić to u Dnevniku javnog servisa oštro demantovao, navodeći da FBI nema nikakve veze sa razotkrivanjem slučaja te da je bivši ministar policije „sigurno nešto pogrešio“.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže za Danas da ovaj potez predsednika Srbije pokazuje veliki strah i paniku zbog otkrivanja njegovih veza sa krimanalnim klanom Belivuka.

– Građanima je sve jasnije šta se dešava u zemlji i zato mu podrška iz dana u dan pada, pa je primoran da ponovo obećava novu finansijsku pomoć koja je direktna kupovina glasova narodnim novcem. Što se tiče FBI, jasno je da Stefanovićeva izjava predstavlja veliki problem za Vučića pa su ga napali tabloidi. Uključivanje stranih službi, tekstovi koje objavljuju renomirani evropski listovi o umešanosti braće Vučić u kriminal i trgovinu drogom su poruka da se to više neće tolerisati u Srbiji i da se Vučiću bliži kraj, ističe Aleksić.

Prema njegovim rečima, ako Vučić ne zna da je FBI sarađivao sa našom policijom na razotkrivanju Belivukove grupe, to potvrđuje da je i on bio predmet obrade.

– Zašto bi Aleksandar Vučić podnosio krivičnu prijavu protiv sebe, kada sam ja još 9. marta podneo dve krivične prijave protiv njega i protiv ministra policije Aleksandra Vulina, a u vezi slučaja Belivuk – pita se profesor prava Vladimir Vuletić, osnivač pokreta „Crno na belo“ i bivši potpredsednik FK Partizan.

On je time reagovao na najavu predsednik Srbije Aleksandra Vučića da će danas podneti krivičnu prijavu protiv sebe zbog navoda u slučaju Veljka Belivuka.

Upitan o sadržaju krivičnih prijava koje je podneo protiv Vučića i Vulina, naš sagovornik navodi da ih ima po dve i da se tiču upravo slučaja Belivuk, te da je sinoćna predstava bila nepotrebna.

– Prvu krivičnu prijavu protiv oba AV ( Vučića i Vulina) podneo sam za zloupotrebu službenog položaja na konferenciji za medije od 6. marta na kojoj su konsekutivno, istovremeno putem 13 TV kanala od koji pet sa nacionalnom frekvencijom, umišljeno, i to pred prisutnim tužiocem, kompromitovali dokaze iz istrage javno ih objavivši na televiziji, što je krivično delo. To su tada učinili prvi put, u nizu povrata u ponavljanju ovog krivičnog dela do danas – ukazuje Vuletić za Danas.

On dodaje da uporno ponavljanje istog krivičnog dela „od strane samo ta ista dva lica“, može da objasni jedino kao njihovu nameru da sve učine kako bi pomogli optuženima.

– Znatno pre početka suđenja izlaze sa najupečatljivijim dokazima tužilaštva, drastično im umanjujući efekat i vrednost, i istovremeno dajući optuženima neuporedivo više vremena u pripremi odbrane – ističe naš sagovornik.

Vuletić napominje da će u „povraćenoj pravnoj državi“ nezavisnih i slobodnih institucija, ovo biti predmet posebne istrage tužilaštva.

– Druga krivična prijava je protiv oba AV ali i NN lica iz Vlade Srbije i određenih njoj bliskih štampanih i elektronskih medija za neovlašćeno javno raspolaganje sudskim spisima, dokazima iz istrage i odavanje službene tajne. Na sve ovo tužilaštvo do danas ćuti – podvlači Vuletić.

Što se tiče „lažnog samoprijavljivanja“, dodaje, to je posebno krivično delo “ i tu su povratnici: prvi put su posegli za time u slučaju Jovanjica“.

– Dva višestruka povratnička delinkventa, za sada samo nedovoljno jasne dubine povezanosti sa klanom Belivuk – zaključuje Vuletić.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac ocenjuje za Danas da najava predsednika Srbije da će sam protiv sebe podneti krivičnu prijavu nema težinu i neće doprineti ničemu, a ponajmanje utvrđivanju istine. Prema njegovim rečima, ova najava predstavlja samo političku tezu i samoodbranu koja treba da pošalje poruku da predsednik „nema šta da krije“.

– Međutim, ovakav postupak realno ne znači ništa u pravnom smislu i služi samo kao matrica za dalje ponavljanje. Naime, krivična prijava je pisani ili usmeni akt kojim neko obaveštava javnog tužioca da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, navodeći činjenice koje ukazuju da je prekršen krivični zakonik, pa i dokaze na kojima se krivična prijava zasniva – ukazuje Gostiljac.

Kako će to predsednik učiniti protiv samog sebe meni – našem sagovorniku nije jasno.

– S obzirom da ne postoji mogućnost da predsednik u samoj prijavi zaista tvrdi da je izvršio neko krivično delo, to čitavu stvar čini još besmislenijom. Treba reći da je lažno samoprijavljivanje takođe zabranjeno, jer ko sam sebe prijavi za krivično delo iako zna da ga nije učinio, vrši krivično delo. Prema tome, jedna šizofrena situacija koja pokazuje da je kod nas istina izgubila vrednost i da se ona kreira medijskim atakiranjem i stalnim plasiranjem novih teza koje lako zbunjuju neupućene. To ne vidim kao ozbiljno i odgovorno ponašanje, a to je upravo ono što nam treba – ističe Gostiljac.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić ocenjuje za Danas da nas brzina kojom je organizovano gostovanje Aleksandara Vučića u Drugom dnevniku RTS-a, gde on obećava penzionerima 20.000 dinara, navodi na pomisao da je i sam Vučić duboko upleten u organizovani kriminal.

Prema njenim rečima, čini se da Vučić sa 20.000 dinara koje država planira da pokloniti svakom penzioneru ne kupuje samo glasove za izbore, „već kupuje svoju slobodu“.

– Veoma je važno da građani Srbije znaju da obračun sa organizovanim kriminalom i mafijom nije počeo zbog iskrene namere naših vlastodržaca da suzbiju zlo koje su sami stvorili, već zbog pritisaka i intervencije iz sveta, pošto je Srbija postala bezbednosna pretnja po Evropu. Vučićeva vlada nema kapacitet da se obračuna sa organizovanim kriminalom, ali s obzirom na to da postoji veliki pritisak iz Amerike ipak će morati da rade nešto po tom pitanju – naglašava Rakić.

Ona dodaje da kako vreme odmiče, isplivava sve više dokaza da je klan Veljka Belivuka nastao za vreme ove vlasti i da je postao toliko jak, „jer je imao zaštitu upravo Vučića i njegovih saradnika“.

– Aleksandar Vučić pokušava da prikrije svoje veze sa klanom Veljka Belivuka, ali u nedostatku novih ideja opredelio se za već viđenu taktiku – da podnese krivičnu prijavu protiv samog sebe i da ide na poligraf. Vučić je sateran u ćorsokak i što se više brani to više tone u blato koje je sam napravio – zaključuje Rakić dodajući da je poražavajuće da građani Srbije više veruju izjavama kriminalaca optuženih za najmonstruoznije zločine i ministru Nebojši Stefanoviću nego predsedniku države.

Majić: Unižavanje pravosuđa

Sudija Miodrag Majić podseća za Danas da je svesno lažno samoprijavljivanje krivično delo (čl. 334. st. 3 KZ). „Mišljenja sam da će se ovde ipak ići na neodređeniju formu, nešto poput inicijative da se ispita da li postoje dokazi u umešanosti predsednika ili ministra policije kako bi se izbeglo ovo što zakonik propisuje. U svakom slučaju, reč je o još jednom u nizu nedopustivih izrugivanja s mehanizmima koje zakonik predviđa i unižavanja pravosuđa i to od strane najviših državnih predstavnika“, navodi Majić.

Todorić: Vučić okružen beskičmenjacima

Advokat Vladimir Todorić kaže za Danas da su oko Vučića „sve sami beskičmenjaci“ koji se ne usuđuju da mu kažu da je nešto loša ideja što podnošenje krivične prijave protiv sebe, definitivno jeste.

– Verovatno misli da je to jako pametno pa kad Zagorka Dolovac i njeni tzv. tužioci odbace takve prijave, reći da je ustanovljeno da nije kriv. To mu sigurno neće ništa značiti kad dođe do smene režima kao što mu neće značiti ni poligraf. Ovakvo podnošenje lažnih prijava je takođe krivično delo pa je zato najavio da će naći nekog iz njihovih redova da to uradi kao što je to učinio Vučević za Jovanjicu – ističe Todorić. On dodaje da materijalni dokazi o saradnji državnih funkcionera i mafije postoje „i nikakve vanredne emisije, pres konferencije, poligrafi i lažne prijave neće učiniti da oni nestanu“.

Produžen pritvor i potvrđena optužnica protiv Belivukove grupe

Viši sud u Beogradu saopštio je juče da je doneta odluka o produženju pritvora Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću, M.B, M.B, S.L, N.J, N.Đ, D.T, V.D, N.S, A.V, N.L, M.T, F.I, Ž.K, V.G, S.S, B.K, N.S, V.G, M.A, A.Š, M.S, M.L.S, A.D, A.Š i A.S. Kako se navodi, pritvor je produžen do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, uticanja na svedoke, ponavljanja krivičnog dela i uznemirenja javnosti. Istovremeno, u drugom saopštenju Viši sud je saopštio da je Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal 2. avgusta kontrolisalo formalnu ispravnost optužnice podnetu protiv Belivuka i drugih te je našlo da je optužnica propisano sastavljena i istu je poslao na odgovor okrivljenima i braniocima. D. D.

Vučević u utorak podnosi krivičnu protiv Vučića

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević podneće danas krivičnu prijavu protiv predsednika države i stranke Aleksandra Vučića zbog „svih laži mafijaškog klana Veljka Belivuka i njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija u zemlji i inostranstvu“. Kako je SNS najavila, Vučević će to uraditi da bi „građani i u sudskom postupku jasno videli sve dokaze, ko laže, zašto to čini, sve pipke ove mafijaške hobotnice, spregu ovog monstruoznog kriminalnog klana sa raznim političkim i drugim centrima moći, nakon čega će celokupnoj javnosti biti nedvosmisleno jasno zašto im je svima sve vreme zajednička meta predsednik Vučić“. Krivičnu prijavu će podneti Republičkom javnom tužilaštvu 3. avgusta u 10 časova. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari