Rakić: Vučićeve priče o neviđenim ekonomskim podvizima Srbije su obična prodaja magle 1foto FoNet Aleksandar Barda

– Zemlje u regionu danas nemaju realnog razloga da budu ljubomorne na Srbiju jer Srbija, nažalost, ni po čemu nije uspešnija od njih – ocenjuje za Danas zamenica predsednika DS, Dragana Rakić.

Štaviše, dodaje ona, pouzdani podaci o ekonomskim trendovima pokazuju da Srbija uglavnom zaostaje za njima i da beleži rezultate koji su najčešće ispod regionalnog proseka.

– Prema podacima EBRD-a, veću stopu privrednog rasta od Srbije ove godine će imati Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, Rumunija, Grčka, Albanija, pa i Kosovo, ako ga računamo kao zaseban ekonomski entitet, dok će Slovenija imati sličan privredni rast kao i mi. Vučić se hvali da ćemo na dvogodišnjem nivou imati najveću kumulativnu stopu rasta u Evropi, ali i to je potpuna izmišljotina. Veća stopa privrednog rasta u dve godine predviđa se gotovo svim ovim pomenutim zemljama, kao i mnogim drugim državama u Evropi poput Gruzije, Moldavije, ili Letonije – ukazuje naša sagovornica.

Rakić dodaje da je laž i da smo prošle godine imali najmanji pad bruto domaćeg proizvoda u Evropi, jer smo po podacima Eurostata po tom kriterijumu bili peti.

– To nije loš rezultat, ali nije najbolji i nije posledica znanja vlade i predsednika, već visoke stope javnih ulaganja, finansiranih iz kredita, te privredne strukture u kojoj najveće učešće imaju privredne grane koje nisu bile pod udarom korona-krize, ili su čak bile podstaknute tom krizom. Zato su priče o neviđenim ekonomskim podvizima Srbije obična prodaja magle i lagarija za osiromašene birače koji su dovedeni u stanje potpune ovisnosti od države i milosti vladara – ističe Rakić.

Na pitanje da li je ikada čula neku izjavu stranih zvaničnika koja bi mogla da potvrdi da su iz nekog razloga ljubomorni na Srbiju, naša sagovornica odgovara odrečno.

– Nema nijedne izjave o Srbiji bilo kojeg stranog državnika ili političara, ili bilo koga drugog u svetu, iz koje se može čak i naslutiti, a kamoli jasno očitati, nekakva ljubomora na Srbiju. Na kraju krajeva, ko i može biti ljubomoran na zemlju koja je najslabija u konkurenciji Albanije, Crne Gore, Moldavije i Gruzije? – naglašava Rakić.

Prema njenim rečima, Vučić se obraća tačno određenoj ciljnoj grupi i na ovaj način im poručuje “kroz primitivne emocije koje svako može da razume” da je Srbija toliko uspešna da joj svi zavide i takođe da je Srbija okružena neprijateljima “od kojih je jedino on brani uzdignute glave” jer na tu nepostojeću zavist ne obraća pažnju.

– Ciljnu grupu čine građani koji na žalost zbog teškog ekonomskog stanja ne mogu da putuju i provere ove tvrdnje ili im nisu dostupni drugi izvori informisanja. Reč je dakle o čistoj manipulaciji i propagandi – zaključuje Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari