Rakočević: Na narednoj sednici Uprava UNS predlaže kandidata za Komisiju za istragu ubistva novinara 1Živojin Rakočević Foto: Radio KiM

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević izjavio je danas da će na narednoj sednici Uprave UNS predložiti kandidata za Komisiju za istragu ubistva novinara i ocenio da vrlo važno da se podstiče rad institucija u osvetljavanju ubistava novinara.

Novinarka Ljiljana Smajlović potvrdila je da je napustila Komisiju za istragu ubistava novinara i ocenila da UNS treba da izabere svog novog predstavnika.

Rakočević je za agenciju Beta rekao da „pretpostavlja“ da će kandidat biti neko iz „samog vrha UNS-a“.

On je istakao da se „ozbiljnost i trud“ rada te komisije ogleda i u slučaju ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića, kada su na godišnjicu njegovog ubistva objavljeni rezultati rada komisije. „(Direktor Komisije) Veran Matić napisao je tekst u kojem je jasno i nedvosmisleno pokazao šta je ta komisija uradila i da je na tužilaštvu da pokrene njegov slučaj“, rekao je on.

Dodao je da je zadovoljan dosadašnjim radom Komisije za istragu ubistva novinara, jer je došlo do „pomaka“, odnosno, prvi put se razgovara i o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da je komisija tu da „podstiče, podseća i pritiska“ institucije da istražuju nerešena ubistva novinara.

Vlada Srbije 2012. godine formirala je komisiju koja istražuje nerešena ubistva novinara u Srbiji – Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari