Rakočević (UNS): Lokalni mediji moraju prvo da se oslobode 1Živojin Rakočević Foto: Radio KiM

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević ocenio je danas da su lokalni mediji suština medija u Srbiji i da oni prvi moraju da se oslobode.

„Lokalni mediji su suština medija u Srbiji. Oni su zbrisani i poniženi pod diktatom menadžera i lokalnih vlasti. Oni moraju da se oslobode, jer ta sloboda dolazi iznutra na lokalu, gde svakog trenutka vidite da li je to korupcija ili je neko oštećen, smete da progovorite i da li neko pored vas sme da progovori“, izjavio je Rakočević u intervjuu za portal Kosovo onlajn.

On je dodao da je zbog toga potrebno da se novinari izbore za izdvajanja od dva odsto za medije i medijske projekte i da vide da li mogu da primene zakone koji već postoje.

Rakočević, koji je i direktor Doma kulture u Gračanici, rekao je da srpski novinari na Kosovu rade u getoiziranim uslovima i da im tamošnje institucije sistematski krše prava.

„Institucije na Kosovu i Metohiji sistematski krše prava novinara i tu nije stvar samo jezika, tu je stvar raznih drugih barijera. Na prvom mestu problem je u ‘drugom’ dakle mi smo doživljeni kao drugi. Možda je i dobro da smo i neku ruku doživljeni kao drugi, ali iz slobode upotrebe maternjeg jezika proizilazi i ta nemogućnost da na svom jeziku ne dobijete prevod i da vam se neko obrati“, naveo je on.

Rakočević je kao prioritet u radu UNS-a ocenio potrebu da se dođe do suštinskog dijaloga unutar udruženja.

„Nikada više ne sme da nam se desi da jedni drugima uzimamo reč, kolege karakterišemo najcrnjim imenima i nije nas briga što oni odlaze iz udruženja. Neophodno je da nemamo ideološko-aktivističke obzire prema drugima i prema profesiji, da udruženje radi normalno i da bude dijaloga različitih“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari