Objavljena rang lista vojne snage država u 2023. godini: SAD ima najmoćniju vojsku, a koje mesto zauzima Srbija? 1Foto: Ministarstvo odbrane

Na sajtu Global Firepower objavljena je rang lista nacija po stepenu trenutno raspoložive vojne moći.

Konačna rang lista Global Firepower-a koristi preko 60 pojedinačnih faktora za određivanje indeksa vatrene moći date nacije, sa kategorijama u rasponu od količine vojnih jedinica i finansijskog položaja do logističkih sposobnosti i geografije.

Trendovi ne ukazuju nužno na opadanje moći, jer promene GFP formule takođe mogu da objasne rezultat.

Za GFP pregled 2023. razmatra se ukupno 145 svetskih sila.

Na prvom mestu nalaze se Sjedinjene Američke Države, a odmah ispod njih Rusija.

Treće mesto po pomenutom indeksu zauzima Kina, četvrto Indija, dok se na petoj poziciji nalazi Velika Britanija, pokazuju podaci sa sajta Global Firepower.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se Srbija po raspoloživosti vatrene moći nalazi na 58. mestu, što je znatno bolje od država u okruženju.

Među susednim zemljama najbolje je plasirana Hrvatska koja se nalazi na 69. poziciji, Crna Gora je na 128, Bosna i Hercegovina je na 133. mestu, dok Kosovo, koje je takođe uvršteno na listu, zauzima 134. mesto i nalazi se na začelju spiska.

Da podsetimo, prema prethodnom izveštaju Global Firepower, Srbija se nalazila na 61. mestu najvećih vojnih sila u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari