Rašić potvrdio učešće na prvoj diskusiji o formiranju ZSO na Kosovu 1Nenad Rašić; foto (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BEŠEVIĆ/MO)

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je da će se odazvati na poziv SAD da učestvuje na prvoj diskusiji o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Rašić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da očekuje „dobar sastanak“ o formiranju ZSO 31. januara, koji je ranije najavio specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar (Gabriel Escobar).

Formiranje ZSO predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, koji Priština već gotovo deset godina odbija da primeni, uz obrazloženje da je predviđeno rešenje u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Principi formiranja ZSO usaglašeni su sporazumom iz 2015. godine, ali je Ustavni sud Kosova zaključio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu biti usklađeni.

Rašić, koji je za ministra imenovan u decembru, posle povlačenja Srba iz kosovskih institucija, navodi da je njegov stav da sporazumi ne mogu da budu ignorisani i da treba analizirati preporuke Ustavnog suda iz 2015. godine o usklađivanju formiranja ZSO sa Ustavom i zakonima Kosova.

Ni premijer Kosova Aljbin Kurti ni predstavnici Srpske liste nisu odgovorili na upit RSE da li su dobili poziv za sastanak i da li će se odazvati.

Rašić ukazuje da on i drugi u Vladi Kosova pokušavaju da pred Kurtija stave ZSO „kao tehničko pitanje, a ne političko“, i dodaje da postoje dva sporna elementa oko formiranja ZSO, naziv i pravni status.

„Mislim da naziv nije toliko bitan, koliko je bitan pravni status“, kazao je Rašić i dodao da u sporazumu iz 2015. piše da će on biti usklađen sa Ustavom Kosova.

Naveo je da Vlada Kosova može da izradi dokument kojim bi bile zadovoljene preuzete obaveze iz Briselskog sporazumoma o formiranju Zajednice, a koji bi istovremeno bio u skladu sa kosovskim zakonima.

Iako je utvrdio da neke tačke sporazuma iz 2015. nisu u skladu sa kosovskim zakonima, Ustavni sud Kosova nije dao preporuku da se Zajednica ne formira, već je naveo da ona može biti usklađena statutom ili nekim zakonskim aktom.

Eskobar je prošle nedelje, kada je posetio Prištinu i Beograd sa predstavnicima EU, Nemačke, Francuske i Italije, izjavio da će, ako Kurti ne nađe način da formira ZSO, SAD tražiti „alternativne partnere“ koji mogu da predlože ideje na osnovu kojih bi ZSO mogla da bude formirana bez kršenja Ustava Kosova.

On je rekao i da formiranje ZSO i pregovori o planu EU za Kosovo, koji je dostavljen Beogradu i Prištini, „nisu u potpunosti povezani“, navodeći da je Zajednica „postojeća obaveza“ i da „mora da bude implementirana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari