Raskošne parade Monte Karla 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Osim po svojim kockarnicama, Monte Karlo je poznat i po raznim svečanim paradama uz pomoć kojih se, u nedostatku poreza, puni državna kasa, piše list Pravda na današnji dan pre 80 godina.

Samo ove godine održano je čak 38 parada, a poslendnja je organizovana kada je gospodin Lebren unapredio vladajućeg kneza Monaka Luja II u čin aktivnog francuskog generala.

Svečanost propraćena topovskim pucnjavama, vatrometom i brojnim baštenskim zabavama, okupila najistaknutije članove engleskog, francuskog, italijanskog i američkog visokog društva.

Za stanovnike Monaka kriza je nepoznata reč, a uprava kocakrnice u Monte Kalru pokriva sve državne Raskošne parade Monte Karla 2troškove.

Rad u Monte Karlu nije nimalo popularan.

Tu se radnik, činovnik ili kelner u hotelu ne cene mnogo. Ko nema novca, taj je sumnjiv, jer u Monte Karlo ne dolaze siromasi i radnici željni zarade, već bogataši  i besposličari željni trošenja i rasipanja.

Stanovnici u unutrašnjosti Monaka bave se poljoprivredom i stočarstvom, ali se ni oko jednog posla ne opterećuju previše, jer im život ne zavisi od toga.

Prema rečima građana, galantni i bogati stranci se staraju o tome da svi u kneževini imaju dosta hleba, mesa i vina, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U rubrici za zabavu i razonodu lista Vreme istog dana objavljena je priča o starici rođenoj još 1829. godine.

Starica Vasilika Hadži-Nikolina iz sela nedaleko od Kavale stara je 110 godina.

Raskošne parade Monte Karla 3Imala je dvanaestoro dece, a sada ima 10 unučadi i 17 praunuka. Njihovom ženidbom i udajom gospođa Vasilika je postala prababa gotovo celom selu.

Slobodno vreme provodi sa potomcima, a celo selo je zove „majka“.

Uprkos godinama, starica se oseća izvandredno. Svakodnevno ide u šumu po drva, ne nosi naočare i često plete i šije.

Starica Vasilika nikad nije otišla kod doktora i, kako kaže, veruje da će živeti još dugi niz godina, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari