Povratak Cicipasa na veliku scenu, Siner arhiviran za treće finale Monte Karla 1EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Ukoliko prođe Kaspera Ruda, Novak Đoković boriće se za titulu protiv starog poznanika.

Stefanos Cicipas uspeo je u nečemu što je pre njega pošlo za rukom samo Karlosu Alkarazu.

Od početka 2024. sjajni janik Siner diživeo je svega dva poraza, zaključno sa današnjim u polufinalu mastersa u Monte Kalru.

U meču punom oscijalcija na obe strane, grčki teniser trijumfovao je nakon što je u trećem setu kod 3:4 za italijanskog igrača uspeo da materijalizuje tek petu brejk loptu – 6:4, 3:6, 6:4.

Upravo su neiskorišćene brejkl lopte mogle da ga puno koštaju. Tek tri od mogućih 15 realizovao je 26-godišnji teniser iz Atine, ali su poslednje dve bile ključne.

U prvom setu Cicipas je u ranoj fazi oduzeo servis protivnika, poveo sa 2:1 i do kraja uvodnog dela igre nije dozvolio Sineru da ga uopšte ugrozi.

Italijanski teniser pokazao je u nastavku zbog čega je u 2024. godini najbolji teniser na svetu. Momentalno je poveo sa 3:0 u gemovima, napravio veliku razliku koju je umešno sačuvao uprkos tome što je Grk periodično pokazivao znake oporavka.

Siner je maksimalno materijalizovao činjenicu da bekhend nije služio Cicipasa, pogotovo kod početnog udarca rivala.

Svaki put kada je bilo neizvesno, Janik se opredeljivao da servira na bekhend stranu protivnika i poslovično bi bio uspešan.

Jednoručni ritern u tom periodu meča nikako nije bio jača strana momka iz Atine, koji je u drugom setu napravio veliki broj grešaka kod brejk lopti.

Pristupio je odlučujućem setu na kontu jedne iskorišćene brejk šanse od dvocifrenog broja prilika.

Izgledalo je da je sateran u ćošak nakon što je Siner poveo sa 3:1 u gemovima. Možda i krucijalan momenat dogodio se u petom gemu u kojem je Janik imao još dve brejk prilike, međutim kod druge dogodio se previd sudinice koja nije sankcionisala očigledan aut prilikom odigranog forhenda Cicipasa.

Siner se nije previše bunio, verovanto nesvestan da mu je oduzet možda i najvažniji poen na meču.

Istovremeno, počeli su njegovi problema sa bolovima u butinama obe noge zbog kojih je naglo usporio u kretnjama sa osnovne linije, težeći da što češće igra kraće poene.

Cicipas je osetio trenutak, zaigrao je daleko agresivnije, naročito iz forhenda i kod rezultata 3:4 uspeo je da relizuje tek petu brejk loptu.

Neverovanto je bilo šta je sve promašivao, odnosno kako se Siner vraćao, međutim od momenta kada je jedan forhend poslao u aut Stefanos je ostao jedini teniser u igri. Odmah potom napravio je još jedan brejk težine trećeg plasmana u finale Monte Karla u poslednje četiri godine.

Grk je u prethodnim finalima imao perfektan učinak i nema sumnje da će u nedelju biti u veoma dobroj poziciji da ponovi uspeh.

Istovremeno, od ponedeljka će se vratiti među deset najboljih tenisera današnjice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari