Raspisan konkurs za Međunarodni salon antiratne karikature 1Foto: Grad Kragujevac

Spomen park “Kragujevački oktobar” raspisao je konkurs za 22. Međunarodni salon antiratne karikature “Kragujevac 2023”.

Pravo učešća na konkursu imaju karikaturisti i likovni stvaraoci iz celog sveta koji na antiratnu i temu razumevanja i solidarnosti među ljudima i narodima pošalju najviše tri rada, koji nisu nagrađivani na drugim međunarodnim konkursima.

Rok za prijavu radova je 18. avgust 2023. godine, a po odluci međunarodnog žirija, najbolji autori će svoje nagrade dobiti 25. i 26. avgusta.

Najbolji radovi biće izloženi na tradicionalnoj manifestaciji Bdenje, koja zatvara Salon 20. oktobra, u Muzeju “21. oktobar” u Kragujevcu.

Predsednik žirija ove godine je poznati karikaturista iz Mađarske Ištvan Kelemen, a stalni članovi su predsednik Salona Miodrag Stojilovići i čuveni karikaturisti iz Srbije Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović i Tošo Borković.

– Suočeni sa velikim ratnim sukobom u Ukrajini, koji preti da preraste u globalni, sa nesagledivim posledicama po čovečanstvo, Savet Salona je doneo odluku da već u martu raspiše konkurs i pozove umetnike karikature da se pridruže antiratnoj misiji ove manifestacije, istakao je predsednik salona Miodrag Stojilović.

Ukupan fond nagrada je 7.300 evra, a sredstva su obezbeđena iz nekoliko izvora.

Gran pri “Kurir mira” i nagradu od 1.500 evra dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira, dok kao osnivač Salona Grad Kragujevac dodeljuje tri nagrade Zlatnu, srebrnu i bronzanu u iznosu od 1.000, 800 i 500 evra.

Nagrada gradonačelnika Bidgošča iz Poljske je 750 evra, a isto toliko dodeljuje i prijateljski grad Kragujevca Ingolštat.

Gradovi prijatelji Bielsko – Biala, Siren, Pitešti i Karara kao partneri Salona dodeljuju novčane nagrade u iznosu od 500 evra.

Nakon otvaranja u Kragujevcu, Salon će gostovati, najpre u gradovima partnerima, a zatim i u drugim gradovima Evrope i sveta koji budu zainteresovani za specifičnu izložbu angažovane umetnosti koja prenosi antiratne poruke.

Svi zainteresovani autori svoje karikature mogu da pošalju na adresu Salon antiratne karikature, Desankin venac bb, 34.000 Kragujevac ili elektronskim putem na mail adresu [email protected].

Da podsetimo, Salon antiratne karikature organizovala je prvi put 1981. godine grupa novinara. Devedesetih godina prošlog veka organizaciju je preuzeo grad Kragujevac, a od 2015. godine manifestacija je predata Spomen parku “Kragujevački oktobar”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari