Raspisan konkurs za neobjavljeni roman za mlade od 11 do 14 godina 1Foto: IK Klet

I ove godine, šesti put zaredom, Izdavačka kuća Klet raspisala je konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina u okviru društveno odgovorne akcije „Čitalački maraton“.

Konkurs je otvoren do 1. jula, a pravo da se prijave imaju domaći autori koji pišu za decu navedenog uzrasta, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez-Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i Krsta Popovski, urednik u Izdavačkoj kući Klet, najpre će odabrati najbolje rukopise i proslediti ih glavnom žiriju, sastavljenom od više od 100 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama širom Srbije.

Glavni žiri imaće zadatak da izabere najbolji rukopis, koji će biti nagrađen novčanim iznosom od 500.000 dinara bruto i da rangira ostale rukopise.

Pet prvoplasiranih romana biće urednički priređeni i štampani najkasnije do kraja marta iduće godine.

„Čitalački maraton“ je pokrenut sa ciljem da neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmiše domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema dopadljivih učenicima osnovnih škola.

Osim što razvija čitalačke navike i kompetencije učenika, ova akcija podstiče i kognitivni razvoj, vršnjačku interakciju, ljubav prema čitanju, razvoj govornih veština, kritičko mišljenje i razvoj estetske osetljivosti.

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 600 čitalačkih klubova u kojima učestvuje skoro 10.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 40.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari