Roman "Moji heroji i ja" pobednik šestog Čitalačkog maratona 1Foto: IK Klet

Stručni žiri sačinjen od književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti za najbolji roman šestog po redu Čitalačkog maratona izabrao je delo „Moji heroji i ja“ autora Miroslava Jovanovića.

 

Osim prvonagrađenog, u šestom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani: „Dve zime“, Branke Baretić Milenković, „Avanture Beograda Đorđevića“, Aleksandre Stojkov Pavlović, „Maša u Ulici na gredi“, Marije Markov Ilić i „Priznanja i sećanja“, Vladimira Kolarića.

Po prvi put ove godine, stručni žiri će dodeliti priznanje najmlađem učesniku konkursa, trinaestogodišnjem Ognjenu Jovanoviću, za roman „Avanture Harlana Noćnog“.

Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce uzrasta od 11 do 14 godina bio je otvoren do 1. jula 2022. godine.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i Krsta Popovski, urednik u Izdavačkoj kući Klet, od velikog broja pristiglih romana, odabrao je šest koji su ušli u najuži izbor.

Nakon toga, Glavni žiri sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti izabrao je pobednički i rangirao ostala četiri romana.

Autoru prvoplasiranog romana uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Miroslav Jovanović napisao je veliki broj pesama i kratih priča koje su objavljivane u raznim regionalnim novinama, za koje je dobio mnoštvo nagrada.

Veliku ljubav prema kinematografiji izrazio je kroz dva filmska scenarija „Najlepši novogodišnji poklon“ i „Ko je ovde ugrožena vrsta“, a napisao je i scenario za igranu seriju „Magija sreća i nesreća“.

U romanu za mlade Moji heroji i ja, tinejdžerka Milica, sa veće udaljenosti, pokušava sebe da ubedi da i nije tako strašno pokušati preskočiti kozlić na času fizičkog. Vrlo brzo je izložena neprijatnosti i smehu i nizu događaja
koji se nepredviđeno nižu.

Pitanje je šta radimo kada postanemo nesigurni tako da to utiče na promene u dosadašnjim navikama.

Nagrađeni roman biće poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba, kao i svim učesnicima konkursa Letnji čitalački maraton.

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz
svakog romana.

Do sada je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 500 Čitalačkih klubova, sa blizu 10.000 učenika, a zainteresovanost za akciju koja promoviše čitanje iz godine u godinu raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari