Proglašen pobednik sedmog Čitalačkog maratona 1Foto: Klet

Stručni žiri sačinjen od eminentnih književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti za najbolji roman sedmog po redu Čitalačkog maratona izabrao je delo „Igra ptica“, autorke Katarine Obradović, saopštila je izdavačka kuća Klet.

Osim prvonagrađenog, u sedmom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani: Dobro jutro, Kolumbo, Ivan Stamenković, Neobično prijateljstvo, Jelene Čobrenović, Dečak iz poslednje klupe, Sanele Blagojević i „I ja bih da se takmičim!“ Aleksandre Stojkov Pavlović.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu, od više stotina pristiglih romana odabrao je devet koji su ušli u najuži izbor.

Nakon toga, glavni žiri sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti širom Srbije izabrao je pobednički i rangirao ostale romane, od koji će prvih pet biti objavljeno.

Autorki prvoplasiranog romana uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara, a nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba.

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog romana. Nakon završenih radionica, učenici će imati priliku da izaberu i proglase svog favorita.

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 45.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari