KontrastFoto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izdavačka kuća Kontrast objavila je listu najpopularnijih naslova iz 2023. godine.

Deset Kontrastovih naslova u prethodnoj godini obuhvataju sve književne žanrove, od Kamijevog Stranca do Agate Kristi.

Kontrast
Foto: Thomas Bethge / Alamy / Alamy / Profimedia

Robert Grin, 48 zakona moći

Najveći hit američkog autora i govornika koji je postao poznat po svojim istraživanjima moći, strategija i zavođenja. 48 zakona moći je zadivljujuća knjiga koja uspeva da tri hiljade godina istorije moći prikaže kroz 48 precizno opisanih zakona moći i uspeha.

Gabor Mate, Kada telo kaže ne / Rasuti umovi / U svetu gladnog duha

Jedan od u svetu najbitnijih autora koji se bavi mentalnim zdravljem u savremenom društvu, Gabor Mate, usredsređuje se na traume koju su pretrpeli njegovi pacijenti. U knjizi U Svetu gladnog duha, saosećajno i sa razumevanjem za ljudsko stanje, autor govori o vrstama trauma koje su zavisnici iskusili i načinima na koje to utiče na njihovo donošenje odluka u kasnijem životu. Kad telo kaže ne je impresivan doprinos istraživanju fiziološke veze između životnih stresova i osećanja i telesnih sistema koji upravljaju nervima, imunološkim aparatom i hormonima. Sa velikim saosećanjem i erudicijom. U Rasutim umovima, Mate se bavi poremećajem pažnje, koji se u svojoj više ili manje blagoj formi javlja kod značajnog dela populacije i izražava uverenje da naše socijalno i emocionalno okruženje igra ključnu ulogu kako u uzroku, tako i u lečenju ovog stanja.

Alber Kami, Stranac

Remek-delo savremene književnosti i po mišljenju mnogih jedan od najvažnijih romana XX veka. Ovo je dramatična priča o tragediji pojedinca u sukobu sa moralnim normama koje propisuje društvo. Stranac prati čuveni Kamijev esej Mit o Sizifu koji se takođe visoko kontira na Kontrastovoj listi najprodavanijih naslova.

Artur Klark, 2061 Treća Odiseja

Treća knjiga Klarkove Odiseje dešava se pedeset jednu godinu nakon što su zagonetni vanzemaljci koji su izgradili Monolit transformisali planetu Jupiter u minisunce kako bi pomogli evoluciju života na Jupiterovom mesecu Evropi, na Zemlju je poslata poruka: “Svi ovi svetovi su vaši – osim Evrope – ne pokušavajte tamo da sletite.”
Komplet od četiri knjige Odiseje možete poručiti sa 40% popusta na decembarskoj Kontrastovoj akciji.

Dejvid Foster Volas, Beskrajna lakrdija

Roman iz 1996. godine pripada postmodernističkom enciklopedijskom romanu, nekonvencionalne pripovedačke strukture u kojem se prepliće nekoliko glavnih narativnih tokova, sadrži stotine fus nota, od kojih neke imaju svoje fus noste. Ovaj apsolutni bestseler, poznat i po svojoj dužini od preko 1000 stranica, prodat je u preko milion primeraka širom sveta. Volas se u Beskrajnoj lakrdiji bavi pitanjima zavisnosti, drogom, seksom, slavom, zatim pitanjima odvikavanja, oporavka, smrti, porodičnih odnosa, samoubistva, ali i teorijom filma, medija, lingvistike, nacionalnih identiteta,… do refleksija o tenisu kao metafizičkoj aktivnosti.

Robert Grin, Zakoni ljudske prirode

Intergralno izdanje Grinovog kapitalnog dela uči nas kako da kontrolišemo svoje emocije, kako da bolje tumačimo tuđe namere, kako da razvijemo empatiju i stavimo je u službu naših ciljeva, kako da prozremo maske i promenimo negativne obrasce u svom ponašanju. Robert Grin je američki autor i govornik koji je postao poznat po svojim istraživanjima zakona moći i strategija zavođenja.

Agata Kristi, Ubistvo na terenu za golf

U Ubistvu na terenu za golf (1923.) Poaro, zajedno sa svojim prijateljem Hejstingsom, pristiže u Francusku, na poziv tajanstvenog milionera Pola Renoa, koji je zatražio njihovu pomoć. Ipak, dvojicu prijatelja dočekuju zaprepašćujuće vesti – Reno je pronađen mrtav, sa ubodima od noža u leđima, ostavljen u sveže iskopanom grobu, u blizini lokalnog terena za golf. Pre nego što Poaro uspe da odgovori na pitanja zašto mrtvac nosi kaput svog sina i kome je bilo namenjeno strastveno ljubavno pismo u džepu, slučaj se komplikuje otkrivanjem druge, identično ubijene žrtve.

Donald Robertson, Marko Aurelije – filozofija stoicizma

Rimski car Marko Aurelije bio je poslednji istaknuti stoički filozof antičkog sveta. Samom sebi, njegov lični dnevnik, i danas je jedna od najcenjenijih filozofskih knjiga koja je svoje mesto našla in a policama ljubitelja knjiga iz oblasti samopomoći. U knjizi Marko Aurelije – Filozofija stoicizma ili Kako razmišljati kao rimski imperator, psihoterapeut kognitivno-bihevioralne orijentacije Donald Robertson besprekorno izlaže biografiju i razmišljanja Marka Aurelija kako bi sačinio ubedljiv, savremeni vodič za stoičku mudrost koja je vekovima predstavljala put ka postizanju osećaja lične ispunjenosti.

Erik Jorgenson, Almanah Navala Ravikanta

Vodič do bogatstva i sreće u izdanju Kontrast izdavaštva. Mnogi radoznali čitaoci već poznaju slavnog preduzetnika i investitora, Navala Ravikanta, najviše sa Tvitera, iz podkasta i eseja. Ravikantov Almanah je izvanredan spis u kojem su prikupljene mudrosti i decenijsko životno i poslovno iskustvo svetski poznatog biznismena, koji se bavi dvema temama koje su naizgled protivurečne: graditi bogatstvo i živeti smislen i spokojan život. Navalov Almanah će rado čitati 25-ogodišnjak koji želi da napreduje u karijeri ne gubeći iz vida razvoj sopstvene ličnosti, 30-godišnja preduzetnica koja traga za ravnotežom između posla i privatnog života, 40-godišnji life coach koji želi da produbi svoje znanje i proširi spektar dobrih saveta.

Kormak Makarti, Put

Zapanjujuća je emotivna snaga ove ode roditeljskoj ljubavi, koja se događa u predelima opustošene postapokaliptične Amerike. Portret oca i sina u očajnickoj borbi da prežive prikazuje njihov odnos kao grčevitu potrebu da se sačuva vera u smisao života, u dobrotu i humanost. U svetu u kojem više nema boga, nade i ljubavi, njih dvojica poslednji nose plamen čovečnosti u sebi. Roman je 2006. godine ovenčan Pulicerovom nagradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari