Alber Kami: Ono što znam o moralu i dužnostima, dugujem fudbalu 1Foto: United Press International / Public Domain / Wikimedia Commons

Alber Kami jednom prilikom je rekao: „Posle mnogo godina u kojima mi je svet pružio mnoga iskustva, ono što sigurno znam o moralu i dužnostima, dugujem fudbalu“.

Francuski pisac, filozof i novinar se ovim rečima osvrnuo na svoje svoje fakultetske dane kada je bio golman juniorskog fudbalskog tima Racing universitaire d’Alger (RUA). Kami je bio pristojan igrač, ali ne i veliki igrač kakvim ga je legenda kasnije predstavila.

Za Džima Vajta, autora knjige „Pitanje života i smrti: Istorija fudbala u 100 citata“, fudbal je možda naučio Kamija nekoliko stvari o nesebičnosti, saradnji, hrabrosti i izdržljivosti. To je pozitivan način gledanja na njegovo iskustvo s fudbalom. S druge strane, postoje i dublje, mračnije životne lekcije koje je Kami naučio u fudbalu, o čemu piše Telegraf:

„Ima nešto prikladno u tome da se filozof poput Kamija nađe između stativa. To je usamljena pozicija, pojedinac je izolovan od ostalih saigrača i za njega važe druga pravila u odnosu na njih. Ako njegov tim postigne gol, golman zna da to nema nikakve veze sa njim. Ako protivnik postigne gol, za sve je on kriv. Kao stražar na golu, Kami je imao dovoljno vremena da razmisli o apsurdnoj prirodi svoje pozicije.“

A možda i apsurdnoj prirodu samog života?


Kami – koga možete videti na slici iznad – oboleo je od tuberkuloze kada je imao samo 18 godina. Njegova pluća bila su suviše oštećena da bi nastavio da se bavi sportom, pa se on okrenuo filozofiji.

Kada se Kami preselio iz Alžira u Francusku, naučio je da je i filozofija gruba i kompetetivna igra – nešto za šta su ga fudbalski dani pripremili. Jednom je rekao: „Naučio sam . . . da lopta nikada ne stigne iz pravca odakle ste je očekivali. To mi je pomoglo u kasnijem životu, posebno u kontinentalnoj Francuskoj, gde niko ne igra po pravilima.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari