"Raspitivao se o hapšenju, hteo je da ga pustimo": Svedok na suđenju Goranu Papiću 1Foto: N1

U Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goranu Papiću za trgovinu uticajem, piše N1.

Osim Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a, u ovom postupku za zloupotrebu službenog položaja optužen je i policajac Branislav Pandur. Obojici se sudi zbogsprečavanja hapšenja i procesuiranja Nikole Kljukovnice, vođe jedne kriminalne grupe u septembru 2020. godine.

Danas je svedočio Dragoslav Damjanović koji je u noći hapšenja Kljukovnice bio rukovodilac te akcije i od juna do dana nakon hapšenja septembra 2020. bio je privremeno upućen u SBPOK.

Kazao je da ga je te noći zvao Goran Papić da se raspita kako je prošlo hapšenje, da mu kaže da uhapšenog poznaje i da je „dobar momak“.

Na osnovu toga Damjanović je, kako je rekao, sam zaključio da je Papić imao nameru da traži da se uhapšeni pusti, ali mu to svojim stavom uopšte ni ni dozvolio da pita i dodao da je osećao pritiske od strane Papića i Nevenka Marića, svog nadređenog u SBPOK-u.

Ispričao Damjanović i je da je odmah nakon hapšenja trebalo da usledi zaplana droge na jednom splavu, a Marić ga je, tvrdi Damjanović, pitao da li može da se ne ode na splav i ubrzo od toga odustao i „kazao da zaboravi da ga je to uopšte pitao“.

Damjanović je kazao da je te večeri smenjen sa svoje pozicije na koju je bio upućen u SBPOK i da mu je to upravo Marić usmeno saopštio. Svedok je naveo da je Goran Papić za tu smenu „najmanje kriv i da on nema za šta da se ljuti na njega“.

Na pitanje advokatice Gorana Papića, koliko puta je razgovarao sa okrivljenim Papićem, svedok Damjanović je odgovorio jednom, ali dodao da ga je najviše zvao Nevenko Marić.

Razgovor na koji je Damjanović mislio bio je onaj u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kada je uhapšen Nikola Kljukovnica i kada se Papić kod njega raspitivao kako je akcija protekla. Pre nego što su ostvarili razgovor, prema rečima Damjanovića, on je od Papića imao „mnogo propuštenih poziva i na aplikacijama Viber i Signal kao i na otvorenoj vezi“.

Drugi svedok Nemanja Dašić, zaposlen u SBPOK-u, a koji je takođe učestvovao sa prethodnim svedokom u akciji hapšenja. On je ispričao da im je Nevenko Marić saopštio da se čuo sa tužiocem da će biti napravljena službena beleška sa uhapšenim, da mu se vrate oduzeti predmeti a on da se pusti na slobodu.

Podsetimo, Goran Papić se sumnjiči da je u noći privođenja Nikole Kljukovnice u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se uhapšeni pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da su za Kljukovnicu postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

Branislav Pandur je, kako se sumnja, iskoristio svoj položaj kao šef Odseka za sprečavanje krijumčarenja droge i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu kojem je rekao neistinitu informaciju da je Kljukovnica „na merama“ i da bi njegovim zadržavanjem bila ugrožena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tacno.

I Papić i Pandur su u svojoj odbrani negirali izvršenje krivičnih dela.

Papić je tada rekao da ga je kolega obavestio da ima dojavu o primopredaji velike količine narkotika, međutim po završetku akcije, kako je objasnio Papić nije se znalo da li je do primopredaje došlo ili ne, zbog čega su obavestili intervetnu policiju da zaustavi osumnjičene učesnike te primopredaje.

Pandur je naglasio da on nije ni učestvovao u toj akciji, tvrdeći da je bio kod kuće, kada ga je kolega pozvao i rekao da su uhapsili grupu ljudi, od kojih se jedan, kako tvrdi, pozivao na Papića.

Branislav Pandur se inače brani sa slobode, dok je Goran Papić u zatvoru na izdržavnju dvogodišnje kazne na koju je osuđen jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, jednom od dvojice vođa Belivukovog klana kojima se sudi za sedam teških ubistava i druga brojna teška krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari