Ravnogorski pokret traži da se objavi finansiranje i imovina SUBNOR-a 1Ravna gora Foto: Vikipedija / Vladimir Pecikoza

Ravnogorski pokret pokrenuo je danas inicijativu da se „obelodane“ načini finansiranja Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR), objavi sva imovina koja se vodi na ime te organizacije i navedu korisnici i pravni osnovi za korišćenje te imovine.

Kako je saopšteno medijima, taj pokret traži da se u zakonskoj proceduri objavi način sticanja imovine SUBNOR-a i utvrdi prihod koji se stiče od nje.

U saopštenju se nalazi i zahtev da se izvrši revizija finansijskih izveštaja, javnih i potencijalno tajnih fondova, načini sticanja finansijskih sredstava, kao i da se izvrši provera poreskih obaveza i obaveza prema drugim pravnim i fizičkim licima.

Ravnogorski pokret je u saopštenju naveo i da se traži da se utvrdi tačan broj članova i svih funkcija na kojima se nalaze članovi SUBNOR-a.

Naveli su i da očekuju da se uklone njihovi članovi iz upravnih odbora, odbora pri najvišim organima, ministarstvima i svim drugim upravnim organima ako se otkrije da su postavljeni i da učestvuju u radu kao neizabrana lica bez pravnog utemeljenja i stvarnog prava na to.

Ravnogorci traže i da se izjednači SUBNOR sa pravima svih drugih boračkih udruženja i srazmerno tome dobiju finansijska sredstva u skladu sa postojećim propisima.

Zahtevaju i da se „ne dozvoli da svojim radom utiču na kreiranje edukativnog sadržaja u udžbenicima, školskim programima ili u bilo kom delu obrazovanja, kao i da se ukine pravo i monopol istorijske činjenice, uticaj na istorijske arhive i dokumentacione centre, institute, biblioteke i sve druge koji imaju i čuvaju arhivsku građu bitnu za istinu o NOB-u, licima osuđenim u komunističkim procesima“.

Prema navodima Ravnogorskog pokreta, SUBNOR u svom posedu ima „ogromnu pokretnu i nepokretnu imovinu koju koristi na nezakonit i na nekontrolisan način kao“, kao i da je ta imovina jednim dobrim delom stečena „pljačkom imovine nevinih domaćina koji su ubijani samo na osnovu partijskih želja i odluka, a koji su rehabilitovani nekoliko decenija posle ubistava“.

„Javnost u Srbiji je poslednjih godina suočena sa novim talasom otkrivanja masovnih grobnica, zločina, ubistava, pljački ali i prikrivanja i iznošenja laži o tim događajima od strane članova i potomaka članova KPJ, te SUBNOR-a kao glavnog ‘čuvara’ tih zlodela“, ocenili su u Ravnogorskom pokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari