Razbojništvo u Zviždu, baba u bunaru 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godine dnevni list „Mali Žurnal“ preneo je vest o razbojniku, koji je tokom pljačke jedne kuće u selu, bacio stariju gospođu u bunar.

Naime, kako navodi novinar ovog dnevnog lista, čovek po imenu Aleksa Jović iz Kučajne u zviškom srezu odlučio je da upadne u kuću gospodina Živote Stanisavljevića u četiri ujutru, kada nije bio kod kuće.

Razbojništvo u Zviždu, baba u bunaru 2
foto: https://digitalna.nb.rs/

Međutim, tada je u kući boravila majka Živote, starija gospođa od 90 godina. Čim je razbojnik upao u njihov dom, viknuo je „pare baba daj“.

Kako navodi autor ovog teksta, „jadna baba volela je pre i sa životom da se rastavi, nego da pokaže gde su to pare“.

Kada je razbojnik Aleksa to uvideo, zgrabio je gospođu jednom rukom „za usta da ne kuka“, a drugom „za noge da je iznese iz kuće“ da bi je bacio u obližnji bunar.

Razbojnik se potom brzo vratio u kuću i ispreturao sve da pronađe novac. Na kraju je obio jedan sanduk, ukrao 250 dinara i pobegao.

Kako se dalje navodi, sreća u nesreći je da je bunar bio veoma plitak a „baba mudra i kuražna, te se ućutala dok razbojnik nije otišao, a potom je prikukala, te je komšije izvuku živu iz bunara i Aleksu ona prokaže, koga vlast odmah uhvati, pritvori i okuje“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.