"Razgovor sa predstavnicima vlasti i civilnog društva koji se bore protiv trgovine ljudima": Eksperti Saveta Evrope posetili Vranje 1Delegacija GRETA posetila Vranje / Foto: vranje.org.rs

Na području Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Vranju, u periodu od 2017. do 2021. registrovana su četiri slučaja trgovine ljudima. Žrtve su uglavnom žene, imamo pravosnažno osuđujuća lica, a prosečna kaznena politika za izvršioce je po pet godina zatvora, rekla je viši javni tužilac Danijela Trajković, povodom posete delegacije Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) Vranju.

Trajković je dodala da „u prošloj godini VJT nije imalo evidentirane slučajeve trgovine ljudima“, kao i da je ono sastavni deo Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima od 2013. godine.

Iz delegacije Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima govorila je Ia Dadunašvili, članica GRETA, naglašavajući da je „ovo treći krug evolucije koji se sprovodi u Srbiji“.

„Tema posete je prezentovanje delotvornih pravnih lekova za žrtve trgovine ljudima. Misija je razgovor sa predstavnicima vlasti i civilnog društva koji se bore protiv trgovine ljudima, sa ciljem dobijanja uvida u realno stanje. Nakon ovoga biće sastavljen izveštaj koji će biti predstavljen na plenarnoj sednici 15 članica grupe GRETA i upućen Vladi Srbije“, rekla je Dadunašvili.

"Razgovor sa predstavnicima vlasti i civilnog društva koji se bore protiv trgovine ljudima": Eksperti Saveta Evrope posetili Vranje 2
Delegacija GRETA posetila Vranje / Foto: vranje.org.rs

Kao predstavnica lokalne samouprave govorila je članica Gradskog veća za socijalna pitanja i lokalnu samoupravu, Danijela Milosavljević, ističući da „ovaj sastanak predstavlja monitoring rada Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima“.

„Vranje od 2013. ima veoma aktivnu Lokalnu mrežu za borbu protiv trgovine ljudima. Cilj naše lokalne mreže je, pre svega, prevencija. U tom smislu preduzimaju se aktivnosti i sprovode edukacije, usmerene, pre svega, ka deci i mladima koji su najčešće žrtve trgovine ljudima. Statistike pokazuju da adekvatna prevencija smanjuje broj žrtava trgovine ljudima“, rekla je Milosavljević.

Sastanku su prisustvovali predstavnici GRETA, Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima grada Vranja i članovi lokalne samouprave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari