Trijumf u prvom meču od šest razlike (88:82) zaliha je koja košarkašima Crvene zvezde ne daje apsolutno nikakve šanse da se opuste i sa previše samouverenosti otputuju u Litvaniju na revanš Lijetuvosu naredne srede 12. marta. Prolaz u četvrtfinale Evrokupa deluje podjednako daleko ili blizu ( u zavisnosti iz kog se ugla posmatra) kao i pre prvog meča, a ukoliko crveno-beli ne smanje broj izgubljenih lopti i ne poboljšaju igru u odbrani, imaće vraški težak zadatak u Viljnusu.


Lijetuvos je i u Pioniru pokazao da je najkvalitetniji u šutu sa distance. Seibutis i Gecevičius zadavali su puno problema odbrani Zvezde, koja je ponovo bila posebno porozna u periodu kada je Marjanović bio u igri. Crveno-beli „gorostas“ jednostavno ne može da čuva pokretne centre, koji su dobri u napadu licem prema košu i šutu sa polu distance. Njegove greške, konstantno su morali da pokrivaju krilni centri, koji su skupljanjem u reketu, prilikom rotacije ostalih saigrača u petorci, ostavljali dovoljno prostora šuterima poput Gecevičijusa.

– Teško je bilo koga pobediti tri puta uzastopno. Zadovoljan sam. Najvažnije je bilo pobediti. Ritas je dobra ekipa, verovatno su posle Makabija najbolji šuterski tim protiv kojeg smo igrali ove sezone. Uvek u dva napada mogu da se vrate sa dvocifrenog zaostatka. Srećni smo zbog trijumfa, ali moramo da budemo ozbiljni pred odlazak tamo. Imamo prednost od dva poseda, a oni su jako opasni kod kuće – realan je Demarkus Nelson.

Amerikanac je podsetio da je Zvezda u prvom delu Evrolige dva puta savladala Lijetuvos, ali je očigledno da su Litvanci dolaskom Aleksandra Petrovića, hrvatskog stručnjaka, na mesto trenera, dobili na čvrstini u odbrani i konciznosti u napadu. Manje greše, Kuk bolje organizuje igru i uvek imaju po dve opcije prilikom egzekucije. S obzirom na to, Nelson sa pravom smatra da su šane timova podjednake u revanšu.

– Mislim da smo morali da budemo skoncentrisaniji. Kada god smo se odlepili trebalo je da „koristimo sat“ i da tako završimo utakmicu. Kada bismo poveli – gubili smo loptu, davali smo im priliku da se kontrama vraćaju. Šanse su još 50:50. Ne volim da govorim u procentima. Imamo dobru šansu da pobedimo, kao i da izgubimo. Moramo da idemo tamo da pobedimo. Ovo je veliko takmičenje. Veliki je ulog. Sigurno ste videli da je mnogo igrača igralo sa jakim emocijama. Sada moramo da idemo tamo, da pokušamo da završimo posao. Moraćemo da ih pobedimo i četvrti put – završio je američki plej.

Grad Beograd: Partizan dobio više novca od Zvezde

„Sekretarijat za sport i omladinu je od 2008. godine do danas uplatio KK Partizan (što direktno, što preko računa JSD Partizan) iznos od 153.783.768 dinara. U istom periodu KK Crvena zvezda je dobila (što direktno, što preko SD Crvena zvezda) iznos od 56.182.146 dinara. U prethodno navedene iznose nisu uključena druga izdvajanja, koja grad Beograd takođe daje ovim košarkaškim klubovima. KK Partizan je ostvario pravo kroz plasman u fazu Top 16 Evrolige na četiri miliona dinara. Ovaj iznos će biti uplaćen u narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima grada. Grad sufinansira odigravanje svake utakmice u Beogradskoj areni u iznosu od 50 odsto cene zakupa, što je oko 12.000 evra po meču“, navedeno je u saopštenju Slavka Gaka, sekretara gradskog sekretarijata za sport i omladinu Beograda.

Dragićević: Trijumf najvažniji

– Šest poena nije velika razlika. Pre meča smo znali da je bilo koga teško dobiti tri puta. Oni su došli motivisani, čak i da pobede. Bila je egal cela utakmica i nismo mogli da se odlepimo na više od deset poena razlike. Vraćali su se trojkama i „pik“ akcijama, koje je kreirao Omar Kuk. Najvažnije je da smo pobedili, pa makar i sa poenom razlike. Mislim da smo malo ishitreno reagovali, žurili i jurili rezultat. To je bila i greška, jer te ponese publika, pa poželiš da stvoriš neku veću prednost – iskren je Tadija Dragićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari