Predstavnici dve najjače bošnjačke stranke u Skupštini Novog Pazara ponudili su partijama koje okupljaju Srbe učešće u izvršnoj vlasti, oko čega su se posvađali naprednjaci i socijalisti u tom gradu.


Visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) i Sandžačke demokratske partije (SDP), Fuad Baćićanin i Mirsad Jusufović, izjavili su da predstavnici Srba treba da preuzmu deo odgovornosti za budućnost grada.

– Srbi treba uvek da učestvuju u vlasti, i o tome smo prvo razgovarali sa Koalicijom Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić, jer je ona sa dva odbornika prisutna u gradskoj skupštini – rekao je Fuad Baćićanin, koji je i predsednik Skupštine Novog Pazara.

Koaliciju Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić čine Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Pokret snaga Srbije.

– Pregovori su u toku. Trenutno nemamo dogovor, ali sam siguran da ćemo do njega doći – rekao je Baćićanin.

Kako je preneo novopazarski radio Sto plus, za koaliciju Pokrenimo Novi Pazar problem je u broju ponuđenih funkcionerskih mesta, ali i nameri vladajućih bošnjačkih partija da deo te „kvote“ bude ustupljen Socijalističkoj partiji Srbije – sada vanparlamentarnoj stranci u gradu.

„Predstavnici sadašnje vlasti su proširili broj članova Gradskog veća sa osam na 10, planirajući jedno mesto za Socijalističku partiju Srbije, a jedno za našu koaliciju. Mi na to ne pristajemo. Tražimo dva mesta u Gradskom veću, a oni, ako im je stalo da i SPS bude u vlasti, neka prošire broj članova za još jedno mesto“, rekao je izvor Sto plus radija.

Generalni sekretar SDA Fuad Baćićanin smatra da su svi učesnici majskih izbora koji iza sebe imaju glasove birača na lokalnom i republičkom nivou predstavnici svog naroda.

– Ne možemo zaobići jedan broj ovdašnjih Srba koji su glasali za, u ovom trenutku, vanparlamentarne stranke u Novom Pazaru, ali su istovremeno u vlasti na republičkom nivou – rekao je Baćićanin.

Generalni sekretar SDP Mirsad Jusufović naglašava spremnost dve bošnjačke partije da, bez obzira na komotnu većinu (31 mandat od ukupno 47 odborničkih mesta u Skupštini Novog Pazara), uključe predstavnike Srba u upravljanje gradom.

– Problemi ovog grada su zajednički i Srbima i Bošnjacima i mislimo da je neophodno obezbediti adekvatnu zastupljenost srpskog naroda u vlasti. Predstavnici srpskog naroda su svakako u SNS, ali jesu i oni u SPS, koji je u vrhu republičke vlasti – izjavio je Jusufović Sto plus radiju.

On je potvrdio zastoj u pregovorima sa naprednjacima i ocenio da razgovori treba da se nastave odustajanjem od maksimalističkih zahteva koji stižu s druge strane.

Šta traži SNS

U zvaničnim zahtevima organima vlasti u Novom Pazaru koalicija oko SNS traži mesta pomoćnika gradonačelnika, zamenika predsednika Gradske skupštine, dva člana Gradskog veća, dva načelnika u odeljenjima lokalne samouprave, dva zamenika načelnika, jednog zamenika jedne od dve uprave (Uprave za izvorne i poverene poslove ili Uprave za naplatu javnih prihoda).

Traže i da u svakom odeljenju imaju po jednog šefa odseka, jednog zamenika gradskog pravobranioca, kao i zamenika direktora u JP Direkcija za izgradnju ili u JKP Vodovod i kanalizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari