“Razvalio mi je šamarčinu zbog moje seksualne orijentacije”: Polovina LGBT osoba u Srbiji zbog straha ne sme da ode u neke delove grada 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

“Došao sam na kafu kod prijateljice, a dečko njene sestre mi je razvalio šamarčinu jer ima problem sa mojom seksualnom orijentacijom. Jednom me je udario po desnoj strani lica, šamarom iz sve snage i pretio mi batinama u budućnosti”.

Ovo je samo jedna od brojnih poruka koju je dobilo Udruženje Da se zna! od LGBT+ osoba u Srbiji i koje povremeno objavi na svojim društvenim mrežama.

Ovo udruženje pruža pravnu i psihološku pomoć LGBT+ osobama koje dožive nasilje, diskriminaciju, pretnje…

Jedna od poruka gej mladića glasi: “Grupa klinaca mi je došla ispred zgrade i vikala “pederčino” i “ubij, zakolji da peder ne postoji”.”

Još jedna poruka koju je dobilo Udruženje Da se zna!:

“U autobusu je grupa momaka pričala kako treba ubiti LGBT+ osobe, Rome, muslimane… Gledali su u mene i drugaricu dok su to pričali. Polako sam ustao sa drugaricom i stao ispred vrata autobusa da izađem, kada je jedan od njih rekao da će oni isto sići tu! Stao je iza mene i povukao me je za rame iz sve snage i skinuo masku, pitao me je odakle sam… Drugarica me je povukla za ruku i krenuli smo ka drugim vratima da izađemo. Sva trojica su pošla za nama i jedan me je udario! Govorio mi je: “Treba vas sve tući i ubiti”.

Jedan gej mladić doživeo je pretnje putem Instagram poruka.

Naime, jedan muškarac mu je napisao da će ga ubiti od batina, da će ga šutirati, nabadati…

“Kaže da me viđao ranije, ali da nije znao da sam “pederčina”. Nakon što je na mom Instagram profilu video sliku na kojoj sam namazan duginim bojama, rekao je više puta da sam “najebao” sledeći put kad me vidi. Pričao je u množini, da će me sa svojim društvom ubiti od batina”, naveo je gej mladić u poruci Udruženju Da se zna.

Naš list je prethodnih dana objavio priču maloletnog gej mladića koji je pretučen na liniji 48 koja saobraća od Slavije do Miljakovca.

“Ušli smo u bus, ja sam sedeo napred a oni pozadi i sve vreme je taj momak pričao razne gnusne uvrede, udarao o autobus i pokazivao agresivno ponašanje. Kada sam se spremao da izađem na stanici, pošao je sa mnom. Udarao me je pesnicama po glavi i vukao za ruku kako bi me na silu izbacio iz autobusa i nastavio da me pesniči”, ispričao je ovaj kvir mladić.

Miloš Kovačević iz organizacije „Da se zna“ izjavio je nedavno u emisiji Dan uživo, govoreći o bezbednosti LGBT osoba, da se „u maju dogodio incident u podzemnom prolazu kod Palate Albanija u sred bela dana“.

„Dva policijska službenika PS Stari grad su prebila gej muškarca iz čista mira, iz zabave“, istakao je on.

Kako je rekao, prema podacima EU, polovina LGBT osoba u Srbiji ne sme da ode u neke delove grada ili neka mesta jer se plaši za svoju bezbednost, a dve trećine ne sme da se drži za ruku, jer se plaši.

Ukoliko ste LFBT+ osoba i doživeli nasilje ili diskriminaciju, javite se Udruženju Da se zna!.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari