sodros foto Arsenije Mandicfoto Arsenije Mandic

Reakcije na usvajanje Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine se ne smiruju, dok iz opozicije tvrde da je reč o privođenju „kriminalnih poslova u legalne tokove“, gradonačelnik Miloš Vučević kaže da usvojen GUP ne znači i odmah izgradnja “Novog Sada na vodi”.

Sednicu Skupštine Grada, na kojoj će biti izglasano donošenje Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad do 2030. godine, pratiće protest građana, dok iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde kažu da je GUP “sve samo ne razvojni plan Grada Novog Sada”.

“Stručnjaci procenjuju da će njegova realizacija pojačati postojeće i proizvesti sasvim nove probleme. Ovo nije samo urbanistički promašaj, koji kopira isti takav debalk poznat pod nazivom „Beograd na vodi”, već preti da izazove komunalni kolaps u delu Telepa i Sremskoj Kamenici. Posebnu zebnju budi narušavanje toka Dunava, što naš grad dovodi u direktnu opasnost od poplava”, kaže Danijela Grujić, predsednica Gradskog odbora SSP.

Da je GUP ništa više nego prevođenje kriminalne delatnosti u pravne okvire, kako dodaje, dokazuje i podatak da su nadležni u potpunosti ignorisali više od 10.000 primedbi građana, nevladinih organizacija, političkih partija i stručnjaka, da je javna rasprava bila paralisana insistiranjem na formalnostima, te da je od starta bilo jasno da će ga „progurati” po svaku cenu.

“Građani moraju da znaju da je u pitanju koruptivna radnja otuđivanja gradskog zemljišta i njegova predaja u ruke „podobnih” neimara”. zaključuje ona.

Kako podseća radovi su radovi započeli mesecima pre nego što je GUP uopšte ušao u skupštinsku proceduru, zbog toga se postavlja logično pitanje: kako je moguće da započnu pripremni radovi na budućem mostu bez usvojenog GUP-a i svih projektnih planova koji proizilaze iz njega?

Sa druge strane, Vučević je za 021.rs rekao da nije ponosan na to što je Nacrt GUP-a Novog Sada postao nacionalna tema, jer se to desilo iz, kako smatra, pogrešnih razloga.

Vučević dodaje da se GUP nalazi pred skupštinom sada, u julu, zbog opredeljenja Grada da obezbedi duže rokove za javnu diskusiju i učešće građana u celoj proceduri donošenja akta, ali se to sada izvitoperilo i otišlo na neku drugu stranu.

“Ali ipak mislim da je to dobra stvar, što smo imali dužu raspravu, iako se od toga napravio cirkus. Umesto da smo zadržali dostojanstvo i rekli šta valja, a šta ne valja, da bude žustra rasprava, urađeno je nešto što je zapravo bacilo ljagu na Novi Sad. Nažalost, u tome učestvuju ljudi koji nisu proveli dva popodneva u Novom Sadu, pričaju nam kao da su ovde bogom dani. Što se tiče protesta, to je deo demokratskog diskursa – oni će da protestuju, zvižde, prete nam, da nam psuju majku i oca, mi ćemo da radimo i to je to, svako radi svoj posao“, kaže Vučević.

Dodaje da je potpuno politički legitimno boriti se za ciljeve koje, u ovom slučaju, Vučević ocenjuje kao političke ciljeve građana i aktivista.

„Samo je važno da ne bude fizičkog nasilja i da (građani na protestu) ne sprečavaju odbornike da uđu u salu. Ako se to i desi, mi ćemo nastaviti da radimo, radićemo bilo gde, radićemo u parku. Možete da sprečite ovakve političke odluke ako imate političku većinu, poverenje građana, a nasiljem i pretnjama ne možete da zaustavljate političke procese jer onda nama nisu potrebni izbori, već da se sastajemo na livadi i ko je jači, taj vlada“, smatra gradonačelnik, upitan o najavljenom protestu.

Novi GUP neće dozvoliti gradnju četvrtog mosta u Novom Sadu jer je isti most planiran i važećim GUP-om, to jest ucrtan u planove još 1951. godine.

„Most je ucrtan ranije, nismo ga mi sad izmislili. Šodroš je starim planom planiran za veslačku stazu, Kamenička ada je urbanistička zona – vi urbanističkim aktom koji je sad na snazi možete da gradite na Adi. Mi smo rekli da želimo da Kamenička ada bude zaštićena zona i prirodno stanište, a da bude izgrađena industrijska zona brodogradilišta – koja je daleko manja površina od Kameničke ade. Drugo, sve ovo treba dalje da se razrađuje planovima, to su vam period od pet do 15 godina. Ne kreće izgradnja nikakvog Novog Sada na vodi kad se usvoji GUP, ne može da krene, to su pitanja kad će bilo šta u GUP-u početi da se realizuje jer zavisi od daljih planova“, zaključuje Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.