Reakcije na odluku Senata: "Momentalna smena Malog" 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kako je Senat Univerziteta u Beogradu danas i zvanično potvrdio odluku o poništavanju doktorske diplome ministra finansija Siniše Malog, nakon što je utvrđeno da je njegov rad plagijat, Nova stranka odlučno ponavlja zahtev da isti smesta bude smenjen sa funkcije ministra finansija.

U saopštenju Nove stranke navodi se da posle niza istovetnih odluka tela Beogradskog Univerziteta, sada kada je jasno da je u pitanju plagijat i kada je i poslednja u nizu odluka doneta jednoglasno, pozivamo premijerku Anu Brnabić da hitno smeni ministra, jer od jednog plagijatora i prevaranta građani Srbije teško da mogu da očekuju bilo kakav moralni čin, poput ostavke.

„Ujedno, ponavljamo zahtev da istim putem krenu i ostali članovi Vlade Srbije, zbog zdušne podrške koju su Malom pružali, braneći jedno očigledno sramno delo, ali i vređajući inteligenciju građana Srbije dajući odlukama Univerziteta epitet političkih. Takođe, ako ima imalo časti i obraza, putem ostavke trebalo bi da krene i sam predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji godinama stoji ispred ne samo pomenutog Malog, velikog plagijatora, već i svih ostalih kriminalaca i prevaranata koji proteklih sedam godina čine vrha države“, piše u saopštenju.

Iz Nove stranke podvlače da će zbog svega navedenog nastaviti svoju doslednu i beskompromisnu borbu za poboljšanje izbornih uslova, kako bismo zajedno sa građanima na prvim sledećim izborima sve predstavnike režima poslali u političku istoriju, a sistem u Srbiji, u kojem će, između ostalih, obrazovane osobe biti adekvatno vrednovane i cenjene, poveli putem modernih, evropskih zemalja 21. veka.

Biljana Stojković: Senat stavio tačku na mrlju, žalosno bi bilo da Mali brani doktorat na sudu

Reakcije na odluku Senata: "Momentalna smena Malog" 2
Foto: Medija centar

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković kazala je da je današnjom odlukom Senata Univerziteta u Beogradu o poništavanju doktorata ministra finansija Siniše Malog „stavljena tačka na mrlju koja je trajala pet i po godina“ i ocenila da bi bio žalostan doktorat koji se brani na sudu.

„Što se tiče Univerziteta ovo jeste gotova priča i stvarno je žalostan doktorat koji se brani na sudu, a ne u akademskoj zajednici“, rekla je Stojković novinarima ispred zgrade Rektorata nakon što je doneta odluka o poništavanju diplome Malog.

Ona je rekla da je „presrećna konačnom odlukom Univerziteta u Beogradu“ i da ministar Mali može sada jedino da pokrene sudski spor i da ti postupci nemaju veze sa akademskim procesima.

„On može mimo akademske zajednice da se poteže po sudovima, gde će Univerzitet biti tužena strana“, kazala je Stojković.

Ona je izjavila da je Univerzitet u Beogradu pokazao da se neće, kako je rekla, saglasiti sa „nekim ružnim radnjama sa akademskom nečistitošću“.

„Ovo je zaista očuvana čast Univerziteta“, ocenila je Stojković.

Dodala je da to nije „politička odluka“.

„Politička je samo zato što je SNS (Srpska napredna stranka) proglašava političkom i jer se radi o ministru finansija“, izjavila je Stojković.

Ocenila je da je SNS doživljava kao političku odluku, „zato što njima ne odgovara“.

SMS: Mali mora da se povuče

Posle današnje odluke Senata Univerziteta u Beogradu da poništi doktorat Siniše Malog, Stranka moderne Srbije pozvala je Sinišu Malog da iz moralnih razloga podnese ostavku na sve funkcije.

Ta stranka ističe da bi Mali tim činom pokazao poštovanje prema ustanovi na kojoj je studirao, prema svojim profesorima koji su mu predavali i prema generacijama studenata koje su studirale i koje će tek studirati na Univerzitetu u Beogradu, a ostavkom bi u potpunosti preuzeo odgovornost za nesporno utvrđeno neakademsko ponašanje.

Nadamo se da će ova odluka Senata UB pretstavljati dobar primer i ostalim institucijama u Srbiji da konačno počnu da rade posao u skladu sa svojim nadležnostima, zakonskim normama i najboljom evropskom praksom, jer je to jedini način da od Srbije izgradimo stabilnu demokratsku državu, u kojoj je vladavina prava neprikosnoveni standard, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari