"Reanimacija" drveća u Novom Sadu nije uspela: Stabla ponovo sasušena nakon "ozelenjavanja" uoči obeležavanja godišnjice "Oluje" 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Nekoliko dana nakon što su mrtve sadnice u centru Novog Sada obogaćene zelenim granama, zbog obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“, drveće u centru grada je ponovo mrtvo.

Kako se uverio novinar Danasa na licu mesta, u nizu stabala, u prolazu između Srpskog narodnog pozorišta i Apolo centra, više nema umetnutih grana sa zelenim lišćem.

Prethodno su, na dan obeležavanja „Oluje“, u krošnje suvih sadnica, koje su postavljene tokom rekonstrukcije Pozorišnog trga koji je otvoren u decembru prošle godine, postavljene grane sa zelenim lišćem, koje su odsečene sa drugog drveća.

Tako su suve mladice, braon boje, prošlog četvrtka, za svega nekoliko sati „reanimirane“, i ponovo ozelenele.

"Reanimacija" drveća u Novom Sadu nije uspela: Stabla ponovo sasušena nakon "ozelenjavanja" uoči obeležavanja godišnjice "Oluje" 2
foto: Arsenije Mandić / Danas

Sve to, napravljeno je, kako se pretpostavlja, u cilju „oživljavanja stabala“, uoči posete velikog broja političkih lidera iz Srbije i regiona, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić, srpskog člana predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića i drugih.

Ovakav tretman stabala, odnosno „reanimaciju“, mnogi Novosađani na društvenim mrežama nazvali su „Potemkinovim selima“.

Tada je za Danas, Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao da to predstavlja u situaciji otežanog negovanja zelenila zbog trenutne suše, pokušaj da „na magijske načine, „lazarus“ projektima, pokušaju da stvore zelenilo o kojem se ne brinu“, istakavši da to svedoči jedino o „dimenzijama diletantizma i nestručnosti ljudi koji upravljaju zelenilom u gradu“.

„Te mladice se nisu slučajno osušile, drveće se suši širom grada, uključujući i veliko drveće. Travnjaci izgledaju kao pustinja. U redu je što je suša, ali kada javnost apeluje da se neko drveće ne orezuje i ne seče, onda od nas prave budale. A sad kad se sve prži ili kada nam treba zelenilo za neku svetkovinu, onda prave ovakve gluposti i od svih nas prave magarce“, objašnjava Šćiban.

„Dok gradonačelnik danas goropadno i ponosno izjavljuje da ne razume ljude koji letuju u Hrvatskoj, u duhu besramne manipulacije i zloupotrebe žrtvi, osušeno drveće za razliku od otvorenog širenja nacionalizma, mora da sakrije“, objavila je tada Eko straža Novi Sad.

Ali, kako naglašavaju, ne može se sakriti to da je „novosadsko drveće okovano betonom sa svih strana, i da zalivni sistemi više ne rade nego što rade, te je i zakamuflirano drvo doživelo sudbinu osušenog“.

Međutim, ove nesrećne sadnice kod Pozorišta nisu jedine koje su se osušile. One se mogu naći širom grada, kako upozoravaju iz političkih stranaka i brojnih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, ujedno svaljujući krivicu na „Gradsko zelenilo“ i aktuelnu lokalnu vlast, napominjući da zamena starih stabala novim predstavlja unosan biznis.

Ali, ovaj bizaran tretman drveća nije jedina neobična stvar koje je obeležila taj dan, jer je u okviru „brzinskog“ uređenja centra, niz fasada zgrada koje su pod zaštitom, prekrečene sivom bojom, najverovatnije kako bi se prikrile poruke koje izražavaju neslaganje sa politikom SNS-a.

"Reanimacija" drveća u Novom Sadu nije uspela: Stabla ponovo sasušena nakon "ozelenjavanja" uoči obeležavanja godišnjice "Oluje" 3
foto: Arsenije Mandić / Danas

Zidovi kod Apolo centra, u Njegovševoj i ulici Miloša Hadžića, traljavo su prekrečeni. Jedan od zidova je i onaj koji pripada zgradi u kojoj je donedavno bila smeštena muzička škola „Isidor Bajić“, na kojem je još davne 1991. ispisan grafit „Novosadski korpuse, stidi se“, nakon zauzimanja Vukovara od strane JNA.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari