Da li se umetanjem zelenih grana može oživeti mrtvo drveće: "Pokušali na magijske načine da stvore zelenilo o kojem se ne brinu" 1foto: 021.rs

Uoči jučerašnjeg skupa kojim je obeleženo 27. godina vojno-policijske akcije „Oluja“, Novosađani su svedočili jednom, može se reći, bizarnom tretmanu drveća kod Srpskog narodnog pozorišta.

Kako piše 021, u suve mladice ubacivane su zelene grane nekoliko sati pre dolaska predsednika Aleksandra Vučića i drugih funkcionera, kako bi suvo drveće izgledalo življe.

Tako su suve, žute krošnje, za svega nekoliko časova ozelenele, ali su i te nove, sveže grane mogle delom da budu sklonjene, jer nisu sve bile uvezane na adekvatan način.

Tim povodom, dogodio se niz rekacija.

Tako organizacija Ekološki front navodi da se na Pozorišnom trgu „u koji je učupano 400 miliona dinara“, ozelenjavanje vrši umetanjem zelenih grana u osušene mladi koje su nedavno zasađene.

„Godinama govorimo o nehaju prema mladim stablima koja s suše i da je cilj sadnje tender. Iznova i iznova. Gde god može da se napravi scenografija pa da se čerupa budžet kako bi se kojekakva bratija ugradila“, napominju iz Ekološkog fronta.

„Ovo je tako jadno“, zaključuju iz te organizacije.

„Verujem da su u Gradskom zelenilu u situaciji otežanog negovanja zelenila u gradu, pa su krenuli na magijske načine, „lazarus projektima“, da pokušaju da stvore to zelenilo o kojem se ne brinu“, kaže za Danas Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, odgovarajući na pitanje da li se umetanjem zelenih grana može oživeti mrtvo drveće.

Nažalost, kako napominje Šćiban, aktivnosti kojima su Novosađani svedočili tokom jučerašnjeg dana ukazuju na to „koje su dimenzije diletantizma i nestručnosti ljudi koji upravljaju zelenilom u gradu“.

„Te mladice se nisu slučajno osušile, drveće se suši se širom grada, uključujući i veliko drveće. Travnjaci izgledaju kao pustinja. U redu je što je suša, ali kada javnost apeluje da se neko drveće ne orezuje i ne seče, onda od nas prave budale. A sad kad se sve prži ili kada nam treba zelenilo za neku svetkovinu, onda prave ovakve gluposti i od svih nas prave magarce“, dodaje.

Prema njegovim rečima, svi projekti za uređivanje zelenila su plaćen od strane građana, i to predstavlja „zatvoreni krug“ u kojem se nalaze građani, ali iz kojeg ne zneju kako da pobegnu.

Na problem propadanja sadnica „Gradskog zelenila“ nedavno je upozorila akcija progresivne Vojvodine, koja je u saopštenju navodi da se građani Novog Sada suočavaju sa prizorima sasušenog zelenila novosadskih parkova, drvoreda i drugih zelenih površina.

„Gradske vlasti su odgovorne za propadanje hiljade mladih stabala koje su u Novom Sadu poslednjih godina zasađene kroz program ozelenjavanja Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“. Na nove sadnice se iz budžeta Grada Novog Sada svake godine potroši preko 30 miliona dinara“, napominju iz te stranke.

Kako kažu, građani Novog sada su svedoci toga da „većina tih sadnica vrlo brzo propadne, osuši se još iste godine, dok se u isto vreme stara stabla nemilice seku“, nazvavši to primerom „besprizornog rasipanja novca svih građana“, kojim se pokazuje „nesposobnost gradskih čelnika i odsustvo bilo kakve ekološke svesti“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari