Godišnjica "Oluje" u Novom Sadu, Vučić: "Tu smo da svedočimo jer je to naša obaveza nakon godina ćutanja" 1foto: A. Mandić / Danas

Centralni događaj kojim je obeležen Dan sećanja na žrtve „Oluje“ na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj oružanoj akciji koja se dogodila 4. i 5. avgusta 1995. godine, održan je večeras u Novom Sadu.

„Devetu godinu kako na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišenje na evropskom tlu nakon Drugog rata. Tuga zbog ubijene dece, žena, staraca, 250 hiljada prognanih. Tu smo da bismo uprkos svima svedočili i da bi se svedočenja čula“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

To je naša obaveza zbog krivice nakon godina ćutanja, rekao je Vučić istakavši da godinama kao da u Srbiji nije bilo svedoka zločina počinjenih nad Srbima, i o tome kako su oni napuštali svoja ognjišta, i kako su te kolone bombardovane, te da smo time pravdali i ponavlljali zločin i bacili kamen na tu kolonu, rekao je predsednik, naglasivši da smo to radili čitavo punoletstvo.

Kako kaže, Srbija se „u vreme zaborava izvinjavala svima i kojima jeste i kojima nije trebala“, ali da je „vreme ćutanja gotovo“.

„Pokušali su da nam menjaju ime, nazivajući nas crnogorskim, kosovskim ili hrvatskim Srbima, a razlike nema, svi smo samo Srbi. Koliko god da priznamo svaku tuđu žrtvu i iskažemo saučešće, Srbi moraju da plate i na mostu i na ćupriji, da nestanu da bi oni bili zadovoljni našim ponašanjem“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da žele mir „gotovo po svaku cenu“, kako nikome život ne ne bi bio ugrožen.

Govoreći o nedavnim događanjima na Kosovu, predsednik Srbija kazao je da je to bilo nekoliko „najtežih dana u prošlih 10 godina“, te da su ih tada „doveli do ivice i saterali u ćošak“, ali da „mi više nemamo kud, i onda ćemo čuvati i braniti naš narod“.

Vučić kaže da živimo u vreme kada mnogi u svetu žele da iskoriste priliku za opšti napad na Srbiju, te da su možda pronašli dobro vreme da učine ono što su Budak i Tuđman obećavali, ali je rekao da „ovo nije Srbija poraza“.

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ne smemo zaboraviti ono što se dogodilo, i da se to ne sme ponoviti, ali da se pre tri decenije ipak dogodilo ono što se desilo u Drugom ratu, nazvavši „Oluju“ genocidom, etničkim čišćenjem i „konačnim rešenjem za Srbe“, te da se Srbi u Srpskoj oporavljaju, „svesni da samo jedinstveni mogu čuvati sećanje i pamćenje“.

Dodik je rekao da će jednog dana Srpska i Srbija morati da postanu jedno, te da novih kolona neće biti jedino ako je Srbija jaka i ako nema „ni trećih ni petih kolona“.

„Nas su pobili Hrvati u Drugom ratu i u ovom građanskom ratu. Moramo da govorimo tačno. Odnos prema Srbima u Hrvatskoj nastavio se jednako sramno, jer Hrvatska nikada nije vratila imovinu i stanove i sve ono što su morali da vrate, a u tome im je pomogla i EU“, dodao je srpski član predsedništva BiH, i dodao da sada zapad želi da legalizuje nestanak 150.000 Srba iz Sarajeva.

Godišnjica "Oluje" u Novom Sadu, Vučić: "Tu smo da svedočimo jer je to naša obaveza nakon godina ćutanja" 2
foto: A. Mandić / Danas

Parastos svim žrtvama na početku skupa održao patrijarh srpski Porfirije, koji je u poslanici poručio da oni koji su tu sabrani dele istu, veoma sličnu istoriju, gde su mnogi u Bačku stigli vozovima bez voznog reda, istakavši da se i njegova porodica na sličan način obrela u gostoljubivoj pokrajini.

„Sabrali smo se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, zapadne Slavonije. Ne zaboravljamo žrtve i razaranja u kristalnoj noći u Zadru, ličkim selima, užasan teror i pobijene u kućama i stanovima, sve do Pakraca i slavonskih sela. Sve su to kamičci u mozaiku stradanja i raspeća“, istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, zajedno sa Jastrebarskim, Jasenovcem, i drugim strahotama Drugog rata, sa nama su danas preživeli svedoci stradanja koji nama prenose pamćenje o njihovoj žrtvi i staradanju, kojem se klanajamo i koje pamtimo, ali da naše pamćenje ne sme biti zlopamćenje.

„Da ne bi mogao neko da kaže kako se to nije desilo i da nije istina, te da su to samo bile humanitarne aktivnosti, obične ustanove koje su pružale gostoprimstvo za one koji nisu imali glavu gde da sklone“, poručio je Porfirije.

On je kazao da će stotine puta ponoviti da „ne zlopamtimo jer bi to savladalo i nas“, te da bi gnev i mržnja satrli nas same, dodao je patrijarh Srpski Porfirije u poslanici.

Sanja Vulić, koja je jedno od dece iz izbegličke kolone, rekla je da su njena osećanja i danas pomešana, ali da ne treba dozvoliti da se pogrom koji se dogodio pre 27 godina zaboravi.

„U koloni smo gledali strahote gde deca plaču a stari umiru. Oni su bili sahranjivani pored puta, bez obeležja. Ljudi koji nisu znali da voze bicikl, vozili su traktore. Mnogima je kolona obrnula broj godina, mnogi su se ponašali kao da imaju 21 a ne 12 godina“, rekla je Vulićeva i dodala je da ih je za ovo vreme Srbija prihvatila, zaposlila i pomogla da rašire krila.

Obeležavanju 27. godišnjice tog događaja prisutvovali se i drugi verski poglavari, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, članovi Vlade Srbije i drugi.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari