Rebić: Plašim se za bezbednost svoje porodice, osećam se kao Kafkin Jozef K. 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Direktor policije Vladimir Rebić danas je kazao da se zbog medijskih navoda koji ga povezuju sa kriminalnim tzv. „kavačkim klanom“ plaši za bezbednost svoje supruge i dvoje dece.

On je gostujući na TV Prva odbacio te navode „koji na bezobziran način ugrožavaju njegovu porodicu“, da svako ko ima sumnje u navodne kontakte sa kriminalom treba da ih iznese tužilaštvu, kao i da će se on rado odazvati i dokazati svoju nevinost.

Kako je dodao, ne plaši se za svoju bezbednost zato što je štićeno lice, ali da isti stepen zaštite ne uživaju članovi njegove najuže porodice.

Rebić je dodao i da se zbog cele situacije „oseća pomalo kao Jozef K.“, glavni lik književnog dela „Proces“ Franca Kafke.

„Samo za razliku od njega (koji nije ni saznao svoju optužnicu), ja sam optužnicu video iz novinskog teksta gde me, koliko sam shvatio, optužuju što navijam za jedan (spotski) klub. Da li je to greh – ne bih rekao. Takođe velika razlika je što je Jozef K. bio samac, ja brinem za svoju porodicu. Kada neko napiše da sam pomagao kavačkom klanu, on šalje direktnu poruku drugom klanu da sam ja kriv za neko ubistvo“, rekao je Rebić.

Na pitanje zašto nije bio na konferenciji na kojjoj je objavljeno hapšenje vođe navijača Veljka Belvuka, Rebić je rekao da je bio na telefonskom sastanku sa direktorom „uticajne“ inostrane policijske službe, s kojim se dogovara saradnja o predstojećoj zajedničkoj akciji, ali da zbog istrage ne sme da iznosi detalje o sastanku.

„Procenio sam da nije korektno da otkazujem telefonski sastanak, a sama činjenica da su pored ministra (unutrašnjih poslova Aleksandra) Vulina bili čelnici Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Policijske uprave za Grad Beograd predstavlja dovoljan signal“, rekao je Rebić i dodao da nije važno ko je bio na konferenciji, već šta je tom prilikom saopšteno.

Rebić je takođe demantovao da je fudbalsku utakmicu između Crvene zvezde i Partizana gledao, iz stadionske lože, zajedno sa, nedavno uhapšenim vođom kriminalne grupe, Veljkom Belivukom.

„Utakmicu sam gledao pet-šest loža (od glavne lože, gde je bio Belivuk). Pod punom krivičnom odgovornošću tvrdim da nikada nisam sreo Veljka Belivuka“, rekao je Rebić.

Bivši načelnik UKP Beograd odavao službenu tajnu

Bivši načelnik Kriminalističke policije Beograda Ilija Milačić uhapšen je zbog sumnji da je odavao službenu tajnu, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

Rebić je gostujući na TV Prva kazao da nema dodatnih informacija, s obzirom da istragu vodi Sektor unutrašnje kontrole, koji je pod direktnom nadležnošću ministra unutrašnjih poslova.

Povodom ubistva mlađe osobe koje se sinoć desilo u Kragujevcu, Rebić je rekao da je žrtva od ranije poznata policiji, odnosno da je povezivan sa trgovinom drogom.

„Pretpostavljamo da je to razlog ubistva. (Policija) pregleda kamere, vršimo razgovore, i verujem da će i to ubistvo, kao i druga, biti ubrzo rasvetljeno“, rekao je Rebić.

Usled policijskih saznanja da su delovi kriminalne grupe vođe navijača Veljka Belivuka planirali delovanje tokom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, Rebić je kazao da su nadležni podigli nivo priprema za tu manifestaciju na najviši nivo, kao i da su elitne jedinice vojske bile uključene u sprečavanje potencijalnih akcija.

„Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) je odlučio da se pojavi… Oni su verovatno i zbog toga odustali od bilo kakvog delovanja (tokom svečanosti)“, rekao je direktor policije, dodajući da će institucije tek utvrditi za koga je bio namenjen snajper oduzet od Belivukove grupe.

Rebić je dodao i da će istraga utvrditi da li se iza rešetaka nalaze svi ljudi povezani sa tom kriminalnom grupom, naveo je da je prethodnih meseci praćeno mnogo bezbednosno interesantnih osoba i da je na tome radila Bezbednosno-informativna agencija.

Kako navodi, analizirani su podaci o saradnji i sukobu više kriminalnih klanova, kao i da su podaci prikupljani i u drugim državama.

„(Sumnjamo) da je oko 70 osoba pralo pare (za Belivuka). Na policiji je sada da preseče kanale i dokaže da je novac kojim posluju (njihove firme) upumpan pranjem novca stečenim trgovinom narkoticima. Ta se imovina onda oduzima. Znate, neko može, hipotetički, da sedi 30 godina u zatvoru, a da njegove firme nastave da uvećavaju bogatstvo. Nadamo se da će pravosnažnim presudama oduzeti tu imovinu“, rekao je Rebić.

On nije želeo da iznese detalje povodom hapšenja dvojice pripadnika MUP-a, koji su privedeni zbog sumnje da prilikom pretresa stana uhapšenog Belivuka, namerno nisu pronašli dokaze, ali je naveo da je sada sve na tužilaštvu i da će oni biti procesuirani.

List „Politika“ prethodno je naveo da su radi o snimcima koje su ranije napravili predstavnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.