Recepti važe, zvati lekara 1Foto: Pixabay/Darko Stojanovic

Važnost recepata jeste produžena, ali svi hronični bolesnici koji imaju redovnu terapiju prvo treba da se obrate izabranom lekaru u svom Domu zdravlja za produženje recepata, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS) posle brojnih pitnja koja su uputili pacijenti sa hroničnim oboljenjima.

„Imam više od 65 godina, išao sam noćas u četiri sata u apoteku, gde su mi rekli da su recepti istekli. Da li je važnost recepata produžena ili ne?“ – bilo je pitanje starijeg sugrađanina koji je tražio odgovor od Udruženju novinara Srbije, nakon što je UNS posle proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa pokrenuo rubriku „Građani traže da novinari pitaju“.

Prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Stari grad dr Branke Lazić, hronični bolesnsici treba telefonom ili mejlom da kontaktiraju izabranog lekara kada im je terapija pri kraju.

Ona je rekla da će izabrani lekar, posredstvom informacionog sistema (ISIS), „produžiti važnost trajanja recepata najduže do devet meseci“. „Izuzetak od ovog pravila su oni koji imaju zakazan pregled kod specijalista, zbog moguće izmene terapije“, rekla je dr Lazić ia UNS.

Nakon što pacijent telefonom kontaktira izabranog lekara ili dobije odgovor na imejl, terapiju može da preuzme u apoteci sa overenom zdravstvenom knjižicom. Za pacijente starije od 65 godina, lekove iz apoteke može preuzeti bilo koja osoba koja dođe i donese zdravstvenu knjižicu pacijenta. Ovakav sistem produženja terapije za hronične bolesnike i rok važnosti recepata važi za sve domove zdravlja, navodi UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari