Reciklomati u Novom Sadu na pet lokacija: Odlaganje plastičnih flaša i limenki biće nagrađivano simboličnim poklonima 1Foto: Grad Novi Sad

„Reciklomati“ koji služe za odlaganje plastičnih flaša i aluminijumskih limenki počeli su sa radom i nalaze se na pet lokacija u Novom Sadu.

Pet pametnih reciklomata raspoređeno je na Beogradskom keju, kod nekadašnje prodavnice „Kej Shop“, kod Apolo centra, ispred Skupštine Grada Novog Sada, u Kineskoj četvrti kod SKCNS Fabrika, kao i kod glavnog ulaza u Štrand.

Svaki građanin koji bude koristio ovu mašinu može da učestvuje u sakupljanju bodova preko aplikacija „Reciklomat“, koja se može skinuti skeinarnjem QR koda na reciklomatu ili ulaskom na Google Play Store.

Aplikacija je besplatna, a preko nje se osim skupljanja bodova mogu videti i lokacije svih reciklomata, kao i njihova popunjenost.

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić navela je da će Novi Sad svakog meseca animirati društveno odgovorne kompanije i gradske institucije da svoj doprinos projektu pokažu u vidu simboličnih poklona, poput ulaznica na predstave, muzeje, izložbe, bazene i slično.

– Ovo je način da pokažemo da i Srbija prati trendove iz industrije koji građanima pruža mogućnost da pored kontejnera za PET i zvona za staklenu ambalažu mogu ambalažu odlagаti i u pametne mašine – reciklomate – rekla je ona.

Kako će nagrade varirati iz meseca u mesec, Radenović Bojić navodi da je najbolje da se građani informišu na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Iz kompanije „Sekopak“, koja je ustupila reciklomate Gradu Novom Sadu, istakli su i da će oni učestvovati u nagrađivanju Novosađana i da se o nagradama mogu informisati preko sajta ove firme.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari