Istraživanje NSPM: Koji su rejtinzi u Novom Sadu? 1foto FoNet Milica Vučković

Prema najnovijem istraživanju Nove srpske političke misli (NSPM) za listu „Aleksandar Vučić–Novi Sad ne sme da stane“ u glavnom gradu Vojvodine bi glasalo 40,1 odsto birača, dok bi koalicija Srbija protiv nasilja dobila podršku 30,2 odsto glasača.

U anketi, čiji su rezultati danas objavljeni, na pitanje za koga biste glasali na sledećim lokalnim izborima u Novom Sadu, 7,5 odsto Novosađana se izjasnilo za „Mi glas iz naroda-dr Branimir Nestorović“, 6,8 odsto za koaliciju POKS-Novi DSS i 5,6 odsto za SPS-JS.

Ostale stranke i koalicije ne bi prešle cenzus.

Na sajtu NSPM je navedeno da je istraživanje rađeno telefonskim putem na uzorku od 1.000 ispitanika, u periodu 5-15. mart 2024. godine.

Na pitanje koga od navedenih ličnosti smatrate najboljim kandidatom za gradonačelnika Novog Sada, uz neizjašnjenih 54,3 odsto ispitanika, najviše Novosađana se izjasnilo za Milana Đurića (SNS)-40,9 odsto, dok bi od opozicionih kandidata najveću podršku dobio Bora Novaković (NPS) sa 8,7 odsto.

Kandidat grupe građana „Mi glas iz naroda-dr Branimir Nestorović“ dobio bi podršku 7,7 odsto glasača, Slobodan Cvetković 5,8 (SPS-JS), Veljko Krstonošić 5,6 (DS), Vladimir Vrsajkov 4,6 (SSP), Miloš Tubić 4,1 (Novi DSS) i Miša Bačulov iz GG „Budi heroj“ 3,5 odsto glasova.

Ostali predloženi kandidati dobili bi ispod tri odsto glasova.

Na pitanje šta je najveći problem u Novom Sadu, 18,6 odsto ispitanika je ukazalo na nedostatak parking prostora i gužve u saobraćaju.

Nelegalna i preterana gradnja, neuređene ulice, fasade, trotoari su najveći problem za 10,8 ispitanika, dok je 7,1 odsto istaklo kriminal i korupciju.

Na komunalne probleme (smeće, čistoća, grejanje, voda, kanalizacija…) ukazalo je sedam odsto ispitanika, a nedostatak biciklističkih staza, zelenih površina, vrtića i igrališta je najveći problem za 6,8 odsto Novosađana.

Probleme u zdravstvu je istaklo 6,1 odsto, a na lošu gradsku vlast, nedostatak pravne države, stranačko zapošljavanje, nestručne kadrove i bahatost je ukazalo 5,4 odsto ispitanika.

Siromaštvo, inflacija, skupoća, male plate i penzije su najveći problem za 4,8 odsto ispitanika, dok je nekulturu, primitivizam, nevaspitanje i neobrazovanost istaklo 4,2 odsto anketiranih.

Nezaposlenost je najveći problem za 3,5 odsto ispitanih, a prenaseljenost grada za 3,2 odsto.

Na pitanje da li stvari u Novom Sadu idu u dobrom ili lošem pravcu, 25,1 odsto anketiranih Novosađana je odgovorilo da je „bolje“, a 31,9 odsto „gore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari