Regionalna novinarska platforma: Osuđujemo napad na novinara 1Foto: Pixabay / Engin_Akyurt

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro je danas osudila brutalni fizički napad nanovinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadar i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional.

Hrvoje Bajlo, koji je pratio menadžment grada Zadra i dokumentovao veze između politike, biznisa, sporta i pravnog segmenta u Zadru, napadnut je u nedelju, 24. juna u večernjim časovima na parkingu u Zadru, od bivšeg igračaFudbalskog kluba Zadar, a današnjeg preduzetniika Jakova Suraća.

Prema Bajlinim rečima, napadač ga je pre fizičkog nasrtaja izvređao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr*** Nacional“,i zapretio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ„odrubiti glavu“. Zatim ga je šakama udarao po glavi i telu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo na kratko izgubio svest.

Na hitnom odeljenju zadarske bolnice Bajli su konstatovani prelom desne ruke, kao i niz povreda na glavi itelu. Povrede su kvalifikovane kao teške telesne povrede,navodi se u saopštenju. I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svogbeskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio metauvreda, pretnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve,uprkos njegovim prijavama, do danas nije razrešila.

Surać je odlukom Županijskog suda u Zadru 26. juna pušten iz pritvora. U sudskoj naredbi koju je izdao Hrvoje Visković, istražnisudija zadužen za slučaj, navedeno je da su ostvareni uslovi za izricanje mere pritvora. Ipak, izrečena je blaža mera –zabrana prilaska i kontakta. Sudija Visković izjavio je za hrvatsku novinsku agencijuHINA da, prema njegovom mišljenju, “nema opasnosti od ponavljanja krivičnog dela“.

Platforma poziva na odlučne akcije policijskih i pravosudnih institucija, kao i najviše predstavnike vlasti da jasnoosude pretnje i napade na novinare. Ćutanjem i racionalizacijom vrhovne državne institucije sejasno priklanjaju kršiocima novinarskih prava i slobodegovora, ohrabrujući na taj način društvenu atsmosferuprožetu strahom i nasiljem, navodi se u saopštenju.

Članovi Regionalne platforme su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore,Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova,Udruženje novinara Makedonije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari