Registar blizanaca Srbije sve veći 1Dan blizanaca u Novom Sadu, Foto: Arhiva Centar STAR

Više od 2000 blizanaca iz svih krajeva zemlje već je upisano u STAR Registar blizanaca Srbije. U maju i junu taj broj je uvećan za skoro deset odsto, kažu za “Danas” u  Centru za bihejvioralna istraživanja u psihologiji – STAR na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu, koji poziva blizance i roditelje blizanaca na upis u ovaj registar.

Poziv je, kako kaže dr Bojanа Dinić, članica ovog naučnog tima, upućen blizancima svih uzrasta, od beba, preko blizanaca predškolskog i školskog uzrasta, do odraslih blizanaca, a sve što je potrebno za to jeste popunjavanje jednostavnog upitnika na sajtu: http://blizanci.rs/prijava.php

Prema njenim rečima, nakon upisa, ko se prijavi za učešće u prvoj blizanačkoj studiji u Srbiji, dobija jedinstveni link za popunjavanje različitih upitnika na osnovu kojih roditelji blizanaca mogu da saznaju mnogo važnih podataka o svojoj deci, dok odrasli blizanci mogu da saznaju važne informacije o sebi samima.

Ko bude zainteresovan, može kroz dodatno testiranje, kroz razgovor i različite zanimljive zadatke, saznati još neke informacije.

Proučavanje blizanaca naučnicima omogućava da saznaju više o tome na koji način okruženje i nasledni faktori utiču na formiranje osobina ličnosti i sposobnosti, stavova, načina emocionalne regulacije, zadovoljstvo životom, ali i na javljanje određenih problema u ponašanju. Istovremeno, informacije dobijene iz blizanačkih istraživanja su korisne i za poboljšanje prevencije, dijagnostike i tretmana mnogih zdravstvenih i psiholoških problema.

– Roditelji dece do predškolskog uzrasta dobijaju informacije o različitim aspektima razvoja i o temperamentu svakog deteta. Roditeljima blizanaca školskog uzrasta na raspolaganju su informacije o osobinama ličnosti dece i njihovim sposobnostima. Roditelji koji budu zainteresovani za detaljniji uvid u aspekte razvoja njihove dece mogu da dođu na dodtatno uživo ispitivanje kompletne razvojne slike na Filozofski ili Medicinski fakultet u Novom Sadu, i pri tome dobiju i sugestije u vezi s adekvatnim razvojem svoje dece i kako da ih najbolje usmere u životu. Odrasli blizanci i bliznakinje mogu dobiti informacije o svojim osobinama ličnosti i sposobnostima, što im može naročito korisno prilikom izbora zanimanja i sagledavanja svojih potencijala, razumevanja načina suočavanja sa emocijama i slično, objašnjava dr Dinić.

Registar blizanaca Srbije sve veći 2

– Odrasli blizanci takođe mogu da dođu da rade različite kognitivne zadatke i da se takmiče međusobno u jednoj posebno dizajniranoj igri. To je ujedno i prilika da se blizanački parovi međusobno upoznaju i druže, i naši su utisci da se svi uvek dobro provedemo i zabavimo na ovakvim okupljanjima, kazala nam je dr Dinić iz Centra za bihejvioralna istraživanja u psihologiji – STAR.

Ovaj Centar je sredinom ovog meseca bio i domaćin obeležavanja Dana blizanaca Srbije kada su se deca sjajno zabavila uz animatore i studente psihologije kroz razne kreativne radionice, dok je za roditelje organizovano predavanje na temu: “Kako da pomognete svojim blizancima da budu jedinstvene osobe?”.

Pomoć u blagovremenoj dijagnostici

Zahvaljujući jednom štapiću poput štapića za uši kojim se blizancima potpuno bezbolno uzima bris s unutrašnje strane obraza, može se odrediti da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani, ali i steći uvid u izraženost specifičnih gena, što može pomoći u blagovremenoj dijagnozi i prognozi određenih bolesti i pružanju ciljane prevencije, na putu ka razvoju personalizovane medicine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari