Registar pojmova: Abortus

Ostavite komentar


  1. "Uvažavanje prava žene na samostalno odlučivanje o svom telu pokazuje nivo demokratičnosti društva"
    Право на своје тело је, наравно, у реду али при томе се присваја и право на тело, живот и смрт другог људског бића – сопственог детета.

  2. "Uvažavanje prava žene na samostalno odlučivanje o svom telu" pokazuje nivo neznanja i neodgovornosti nekog drustva. Kao i primitivnog shvatanja demokratije. Posedovanje nekog prava najcesce za sobom povlaci i nekakvu odgovornost.
    Abortus predstavlja manji hirurski zahvat i kao takav se tretira kao telesna povreda. Taj zahvat sa sobom nosi kratkorocne i dugorocne rizike i komplikacije bez obzira ko i kako ga vrsi.
    Neselektivno, nekriticko i pausalno davanje prava na abortus je isto tako neodgovorno i nesavesno kao i oduzimanje takvog prava. Ono ukazuje na nizak nivo svesti i odgovornosti pojedinaca i drustva u celini prema ljudskom zivotu, opstem i reproduktivnom zdravlju.
    Zato uredjene i demokratske drzave daju pravo na abortus zenama ali ne uvek i ne u svim situacijama i samo posle jednog iscrpnog i sveobuhvatnog procesa preispitivanja i savetovanja o mogucim posledicama jedne i druge odluke. Srbija je i po tom pitanju jos daleko od takvog jednog uredjenog demokratskog drustva.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.