REKOM podržao pet malih inicijativa koje će doprineti regionalnom pomirenju 1REKOM-logo

U okviru prvog poziva sabgranting programa „Podrška lokalnim organizacijama civilnog društva – inicijative tranzicione pravde i izgradnje poverenja na Zapadnom Balkanu – REKOM mreža pomirenja“ podržano je pet inicijativa, saopšteno je danas iz REKOM-a.

Podržane su inicijative „Simboli izgubljene prošlosti“ Udruženja Zaboravljena djeca rata (BiH), „Osporavanje propagande kroz sećanje“ organizacije GAIA (Kosovo), „Suočavanje sa prošlošću i pomirenje na Kosovu kroz podizanje svesti o pitanjima nestalih“ Centra za zastupanje demokratske kulture (Kosovo), Kratki igrani film „Milena“ Vojvođanskog građanskog centra (Srbija), „All we are saying is ‘Give reconciliation a chanceʾ” Strip centra – Veles (Severna Makedonija).

Inicijativa „Simboli izgubljene prošlosti“ kao glavni problem prepoznaje dominantnu kulturu sećanja u Bosni i Hercegovini u čijem je središtu muškarac, dok su druga iskustva zanemarena.
Cilj projekta je promovisanje drugačije kulture sećanja koja bi uključivala i žene i decu, priznajući i njihovu patnju koja je posledica rata, kroz deljenje njihovih ličnih iskustava sa 15 studenata i studentkinja sa Univerziteta u Sarajevu.

Projekat „Osporavanje propagande kroz sećanje“ dovodi u pitanje pristrasne narative i pogrešne interpretacije koje vode do eskalacije međuetničkih tenzija na Kosovu, kroz seminar koji će okupiti mlade od 21 do 30 godina, žive biblioteke i izložbu na kojoj će biti predstavljeni naslovi i propagandne vesti u vezi sa nasilnim događajima u periodu od 1998. do 2004. godine u Kosovskoj Mitrovici/Mitrovicë.

U okviru projekta „Suočavanje sa prošlošću i pomirenje na Kosovu kroz podizanje svesti o pitanjima nestalih“ biće organizovano pet fokus grupa sa predstavnicima civilnog društva, medija i akademske zajednice koji će pokušati da ponude rešenje za problem politizacije pitanja nestalih. Biće objavljen poziv za pisanje članaka, od kojih će četiri najbolja biti prevedena i objavljena, a aktivnosti će biti i medijski propraćene u vidu dve emisije, sa ciljem da se pitanje nestalih učini vidljivijim.

Kratki igrani film „Milena“ bavi se prisilnom mobilizacijom izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i pitanjima krivice, odgovornosti i cene slobode.

Cilj je podizanje svesti o utvrđenim sudskim činjenicama publike naklonjene umetnosti, koja do sada nije bila ciljna grupa, kroz umetničku formu kao što je film..

Strip centar – Veles sličan cilj – da prevaziđe nedostatak kreativnosti u promovisanju pitanja regionalnog pomirenja, tranzicione pravde i suočavanja s prošlošću objavljivanjem namenskog stripa, ali i objavljivanjem poziva za učeničke stripove koji će biti predstavljeni na izložbama i promovisani na druge načine.

Predloge projekta podnelo je ukupno 70 organizacija: 16 iz Bosne i Hercegovine, 12 iz Crne Gore, 14 iz Severne Makedonije, 14 sa Kosova i 14 iz Srbije.

Sabgranting program deo je projekta „Podrška lokalnim organizacijama civilnog društva – inicijative tranzicione pravde i izgradnje poverenja na Zapadnom Balkanu – REKOM mreža pomirenja“ koji finansijski podržava Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari