Nacionalna garda iz Ohaja u Americi preko Evropske komande američke vojske i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je želju da pomogne rekonstrukciju i dogradnju jedne seoske škole u pirotskoj opštini.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže za Danas da je tender koji je raspisan pre nekoliko dana bio otvoren do juče.

– Oni sami biraju izvođača radova i posle toga počinju radovi na rekonstrukciji škole u selu Poljska Ržana kraj Pirota, koju su oni od četiri škole izabrali – kaže Kostić, dodajući da je opština Pirot pomogla oko pripreme i prevoda tenderske dokumentacije.

Kostić kaže da je od početka u projekat aktivno bio uključen zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Sreten Savov „a da se on kasnije uključio oko realizacije i tehničkih detalja“.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Sreten Savov kaže za Danas da radovi počinju u prvoj polovini avgusta.

– Prvobitna ideja je bila da američki vojnici iz Ohaja sami rade na rekonstrukciji ove škole, ali se zbog obimnog posla od toga odustalo i sada će radove obaviti firma koja ponudi najbolje uslove na tenderu, a Evropska komanda američke vojske će finansirati neophodne radove u školi – kaže Savov.

Vrednost ove donacije je od 25 do 100.000 dolara.

– Od tih sredstava će biti izgrađen toalet, jer ova škola ima poljski nužnik, rekonstruisati tavan, krov, fasada, unutrašnjost škole, zamenjena stolarija i električna mreža – kaže Savov.

Prema njegovim rečima, bile su četiri ponude za rekonstrukciju seoskih škola u pirotskoj opštini i to u Malom i Velikom Suvodolu, Držini i Poljskoj Ržani.

– Delegacija američke vojske i predstavnici Ambasade dolazili su u aprilu, snimili sve ponude, videli kakav je obim radova i izabrali Poljsku Ržanu u kojoj od prvog do četvrtog razreda i pripremnoj predškolskoj nastavi ima oko 80 učenika – kaže Savov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari