RERI u otvorenom pismu traži objašnjenje od Ministarstva građevinarstva Srbije 1Foto: Pixabay/succo

Rregulatorni institut za obnovljivu energiju (RERI) uputio je danas otvoreno pismo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije u kome je zatražio da obavesti javnost o tome da li je skidanjem sa sajta predloženog Koncepta politike o reformi e-Prostora prekinuta javna rasprava o tom dokumentu.

„Javna rasprava o predloženom Konceptu politike o reformi e-Prostora nije sprovedena u skladu sa propisima. Uklanjanje informcije o javnoj raspravi i materijala sa interneta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dovedena je u pitanje pravna sigurnost, a javnost je onemogućena da učestvuje u njoj“, naveo je RERI u saopštenju koje je potpisalo više nevladinih organizacija i stručnjaka.

Postupak izrade predloga Koncepta politike o reformi e-Prostora sproveden je, prema oceni RERI, suprotno odredbama Zakona o planskom sistemu, a posebno u delu koji se odnosi na organizovanje širokog kruga konsultacija o formulaciji rešenja iz dokumenta.

U ovaj proces nisu uključeni predstavnici zainteresovanih strana i ciljnih grupa, posebno onih koje se intenzivno bave analizom i unapređenjem okvira za uključivanje građana u procese donošenja odluka o oblikovanju životne sredine, zbog čega se i sam dokument zasniva isključivo na analizi stanja iz ugla javne uprave, a ne i građana na čije živote ove promene imaju najveći uticaj, neveo je RERI pre nekoliko dana na konferenciji za novinare.

RERI je ranije ocenio da je predloženi koncept uvijen u ideju digitalizacije i da uvodi izmenu pravnog okvira participacije kako bi se učešće u procedurama omogućilo samo onim „organizacijama civilnog društva, pravnih lica i građana koji imaju poseban interes za konkretan planski dokument, na primer ako su prijavili adresu na toj teritoriji ili na istoj imaju imovinski ili poslovni interes. Poseban je problem kada je reč o planovima za oblast gde niko ne živi.

„Ukoliko je Ministarstvo građevinarstva uvidelo da pokrenuti postupak javne rasprave nije u skaldu sa zakonom, pa je iz tih razloga skinulo taj dokument sa interneta i time odlučilo da prekine javnu raspravu takav postupak tumačićemo kao dobru nameru da se proces reforme urbanističkog i prostornog planiranja vrati u zakonske okvire, ali smatramo da je važno da Ministarstvo o tome obavesti građane“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da postoje brojni problemi, a posebno se ističe rizik korupcije, u sistemu urbanističkog i prostornog planiranja i strategije planiranja i odlučivanja koje treba temeljno razmotriti kroz široke javne konsultacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari