Res publika: Mediji koji rade u javnom interesu suočeni sa finansijskim i profesionalnim izazovima 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Udruženje „Res publika“ iz Kragujevca ocenilo je danas na Svetski dan slobode medija, da je potreba za istinitim i proverenim informacijama za vreme pandemije korona virusa u prvi plan istakla medije koji izveštavaju u javnom interesu i u skladu sa novinarskim standardima.

Ipak, istakli su, upravo ti mediji, koji pružaju informacije važne za zdravlje i život ljudi, svakodnevno su suočeni sa ogromnim finansijskim i profesionalnim izazovima.

„Za redakcije u Kragujevcu, sa izuzetkom Radio-televizije Kragujevac, godinama je nedostupan novac budžetom namenjen za informisanje, dok su istovremeno gradska uprava i druge institucije zatvorene za saradnju i dostavljanje informacija“, navodi u saopštenju tog udruženja.

Naglasili su da je trenutna kriza samo pogoršala ionako teško stanje.

„Dovedeni su u pitanje svi izvori finansiranja, a centralizovanje informisanja i uskraćivanje odgovora nadležnih, postalo je još izraženije. Kragujevački mediji pokušavaju da i u takvim, gotovo nemogućim okolnostima za rad, pronađu način da građanima pruže adekvatno informisanje“, dodaje se u saopštenju.

Res publika je na Svetski dan slobode medija, 3. maj, pozvala Kragujevčanke i Kragujevčane, kao i sve druge građane, da podrže rad nezavisnih medija koji odgovorno i časno rade svoj posao, pridržavajući se profesionalnih standarda.

„Na nadležne u gradu Kragujevcu još jednom apelujemo da pokažu odgovornost, promene dosadašnju praksu i prekinu da se diskriminatorski odnose prema gradskim medijima“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari