Rešavanje problema nedostatka lekara 1

Problem nedostatka lekara u požarevačkom Domu zdravlja, o čemu smo vas već obaveštavali, mogao bi veoma negativno da se odrazi na kvalitet medicinskih usluga ali je u bliskoj perspektivi, po svoj prilici, rešenje na pomolu.

Naime, direktor Doma zdravlja u Požarevcu, Dragan Rakić, očekuje da će se od septembra rešiti problem sa nedostatkom lekara u Domu zdravlja.

– Od 110 lekara, koliko je bilo kada sam ja stupio na dužnost u decembru 2015. godine, sada imamo 62 aktivna lekara. To je umnogome manji broj, na isti broj stanovnika. Nadamo se da će po završetku odmora, od septembra i ovaj problem biti rešen, rekao je Rakić. Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je najavio početak rešavanja problema sa lekarima u Domu zdravlja Požarevac kao i reorganizaciju u ovoj ustanovi.

– Grad Požarevac iz budžeta plaća šest lekara u Domu zdravlja. Lokalna samouprava će učiniti sve što je u našoj mogućnosti da se promeni stav kod nadležnog Ministarstva o kadrovskom planu što se tiče grada Požarevca, a takođe sa predstojećom reorganizacijom u Domu zdravlja nadamo se da ćemo delimično rešiti problem sa manjkom lekara, što će biti u korist građana, obećao je Spasović.

Podsetimo, problem sa nedostatkom lekara je nastao usled zabrane zapošljavanja u javnim službama, iako je u više navrata Dom zdravlja ovu činjenicu predočavao Fondu za zdravstveno osiguranje, ministarstvu i Batutu. S druge strane, Rakić kaže da su samo navodni viškovi među tehničkim osobljem i da službe ne bi mogle da funkcionišu ukoliko se smanji njihov broj.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoc sredstava iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari