Respiratorne infekcije u Srbiji ne posustaju: Preovlađuje grip sa težom kliničkom slikom 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ Danas

U poslednje tri nedelje procenat pozitivnih na grip među studentima išao je i preko 80 odsto, pokazuju podaci Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenta, koji jedini radi testiranje na grip među pacijentima koji imaju simptome ovog oboljenja.

Kako je za Danas objasnila epidemiološkinja Studentske poliklinike dr Mila Paunić u nedelji od 7. do 13. marta među 39 testiranih studenata, 30 je bilo pozitivnih, nedelju dana kasnije testirano je 80 osoba, a kod 66 je potvrđen grip, dok je u poslednjoj nedelji (od 21. do 27. marta) među 74 testiranih bio 51 pozitivan.

Dr Paunić kaže da ovi podaci nisu iznenađenje, s obzirom na to da se kovid polako povlači.

– Grip je čekao svoj momenat. Kovid jenjava, grip se razvija. Ono što nije dobro, jeste da u istom trenutku imamo i kovid i grip jer to povećava smrtnost, kaže dr Paunić.

Upitana da li su ovi podaci zabrinjavajući i da li je potrebno predložiti posebne mere, poput prelaska na onlajn nastavu, ona kaže da s obzirom da dolazi toplije vreme, postoji očekivanje da se grip uskoro povuče.

Pored podataka iz Studentske poliklinike list Danas dobio je podatke o obolevanju od gripa i od Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji se donekle razlikuju. Naime, podaci GZZJZ-a pokazuju da je na nivou celog Beograda u periodu od 21. do 27. marta bilo je 1.057 obolelih oboljenja sličnih gripu.

Najviše obolelih registrovano je među starosnom grupom od 30 do 64 (262) i među tinejdžerima starosti od 15 do 19 (208). U grupi od 20 do 29, kod 92 osobe registrovano je oboljenje slično gripu. Iz GZZJZ su nam kazali i da je 26 od prethodno pomenuta 92 slučaja, prijavio Zavod za zdravstvenu zaštitu studenta.

Dr Mila Paunić međutim objašnjava da ovih 26 slučajeva čine samo oni za koje su lekari prosledili prijave GZZJZ.

– Popunjavanje prijava se radi preko nove aplikacije i zahteva dosta vremena, dvadesetak minuta, što lekari, kada su ovolike gužve, nemaju kada da izdvoje. Takođe da bi se ove prijave popunile potrebno je da se pacijenti vrate u ambulantu, jer samo od njih mogu dobiti određene podatke, što se ne dešava, navodi dr Paunić.

Ona je kazala i da je trenutno dominantan tip AH3 koji daje težu kliničku sliku. Ovaj tip dominantan je i na nivou Evrope. Podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti pokazuju i da je broj slučajeva gripa porastao u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje manji u odnosu na prepandemijski period.

O širenju gripa među studentima juče je govorila i dr Zorica Žikić, specijalista opšte medicine iz Studentske poliklinike u Studentskom gradu. Ona je za N1 rekla da broj pregleda studenata u prethodne tri nedelje udvostručio u odnosu na februar, da grip dominira, dok je oko 13 odsto testiranih pozitivno na kovid. Kada je reč o razlikovanju gripa i korone, dr Žikić je rekla da ih je gotovo nemoguće razlikovati i da se zato svi pacijenti testiraju na prisustvo oba virusa. Zasad, kako kaže, nisu zabeležili slučaj nekoga ko je istovremeno bio zaražen sa oba virusa. „Obično jedan virus kada dominira, nemamo duplu infekciju, ali dešava se da studenti imaju koronu, pa grip, što nije dobro“, kaže Žikić i onima koji su preležali koronu savetuje da se dva meseca posle toga čuvaju gripa.

U Srbiji je značajniji obolevanje od gripa registrovano neposredno pre proglašenja pandemije – u zimu 2020. Tada je u poslednjoj nedelji januara registrovano 1.707 slučajeva oboljenja sličnih gripu, zbog čega je i produžen školski raspust.

Vrlo često bez registrovanja

Podaci GZZJZ pokazuju i da je od 21. do 27. marta prijavljeno 16.773 slučaja respiratornih infekcija. Najviše ih je registrovano u grupi od pet do 19 godina (7.546). U odnosu na nedelju dana ranije, broj respiratornih oboljenja povećan je za oko 1.000. Dr Mila Punić veruje da među ovim respiratornim infekcijama ima i gripa koji prolazi neregistrovan, jer se u domovima zdravlja ne rade testiranja na grip. Kako kaže, jedan deo ovih respiratornih infekcija praćen je simptomima poput visoke temperature koji liče na grip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari