Državna revizorska institucija završila je reviziju finansijskog izveštaja Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i taj će izveštaj za mesec dana biti konačan i strogo poverljiv, a kao takav će ga razmatrati i Narodna skupština, rekao je juče glavni državni revizor Radoslav Sretenović. On je rekao da je saradnja sa BIA tokom te revizije bila „jako dobra i korektna“, da je BIA otklonila uočene nedostatke, ali da je vrhovnom revizoru i dvojici ovlašćenih revizora BIA postavila uslov da kontrolu njenog poslovanja „rade isključivo kod njih“.

– Svi papiri su nam bili na raspolaganju, ali su nadležni revizori potpisali izjavu da će poštovati sva pravila i sve procedure tajnosti podataka. Nisu bili dozvoljeni telefonski pozivi, a i radili smo na njihovim kompjuterima, rekao je Sretenović. Glavni državni revizor je precizirao da će izveštaj o reviziji finansijskog poslovanja BIA biti objavljen, kao i ostali izveštaji DRI, ali uz poštovanje „svih pravila i procedure tajnosti“.

Državna revizorska institucija upravo radi i reviziju finansijskog poslovanja Radio televizije Srbije za prošlu godinu i očekuje se izrada nacrta tog izveštaja, dok je nacrt izveštaja revizora o finansijskom izveštaju Elektroprivrede Srbije već urađen, ali sad sledi takozvani raščišćavajući sastanak sa subjektom revizije.

Pored ostalih direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava, DRI je u postupku revizije i tri beogradska javna preduzeća (Parking servis, Pogrebne usluge i Infostan), dva subotička javna preduzeća (Zelenilo i Gradska čistoća), ali će i za prošlu godinu uraditi reviziju javnog duga Republike Srbije.

– Istina da tu nema nikakve kazne, ali smatramo da je naša informacija o javnom dugu važna i javnosti i državi. Između DRI i Uprave za javni dug postojala je razlika u oceni javnog duga od milijardu evra, ali su se kasnije svi uskladili sa nama. Uprava za javni dug uporno izveštava samo o centralnom javnom nivou države, a mi smatramo da izveštaj o javnom dugu mora da obuhvati opšti nivo države i ukupan dug, koji uključuje, recimo, i dug Narodne banke Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu, rekla je Ljubica Janković Andrijević, vrhovni državni revizor, i dodala da mora doći do usklađivanja Zakona o javnom dugu i Zakona o budžetskom sistemu.

Prema rečima Duška Pejovića, vrhovnog državnog revizora u Sektoru revizije budžeta lokalnih vlasti, moglo bi se mirne duše reći da nijedna lokalna samouprava ne koristi dovoljno mogućnosti svojih izvornih prihoda, odnosno da su ti prihodi po pravilu potcenjeni dok se dozvoljeni iznosi po pojedinim aproprijacijama po pravilu prekoračuju preuzimanjem raznih ugovornih obaveza. Na pitanje Danasa da li bi lokalne samouprave ovu diskrepancu između onoga što im je dozvoljeno da potroše po određenim namenama i onoga što troše mogle da pokriju brižnijom naplatom izvornih prihoda, Pejović je rekao da se to nikako ne bi moglo reći za sve lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, u 2013. godini planirane su 24 revizije budžeta lokalnih vlasti, a prvi nacrt takvog izveštaja DRI će finalizirati za opštinu Bosilegrad.

Najveći interes novinara izazvala je prezentacija Sektora za reviziju svrsishodnosti poslovanja korisnika javnih sredstava Republike Srbije, koji upravo uz pomoć stručnjaka iz Holandije, Velike Britanije i Slovenije radi pilot projekat svrsishodnosti, odnosno ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti upravljanja službenim vozilima direktnih korisnika budžeta. Tokom izrade ovog pilot projekta utvrdiće se i metodologija i napraviti priručnik koji će se ubuduće koristiti pri ovakvoj reviziji koja je poznata kao suštinska revizija, a kod nas još nije obavljana. Prema rečima Svetlane Toma Anokić, vrhovnog revizora u ovom sektoru, direktnim budžetskim korisnicima su dostavljena 82 zahteva sa pitanjima na koja treba da odgovore, a već sada se može zaključiti da je običaj korišćenja službenih kola za dolazak na posao i odlazak sa posla masovan i pravno neosnovan. Kriterijumi za ocenu ekonomičnosti i efikasnosti voznog parka, rekla je Anokićeva, biće broj vozila prema broju zaposlenih, ukupna pređena kilometraža u 2012. godini, prosečna kilometraža i pravni osnov za korišćenje službenog vozila. Ona se tokom neobaveznog razgovora s novinarima poslužila i vicem koji kaže: „Koja je najbolja marka automobila? Službeni automobil“.

Zaposlite se u DRI

– Pre svega zbog još nerešenog pitanja prostora, DRI još nije kadrovski kompletirana, nego samo sa oko 30 odsto predviđenih kadrovskih potencijala. Sredinom avgusta ove godine biće objavljen javni konkurs za popunu 48 radnih mesta u DRI, a sledeće godine još 76, rekao je glavni državni revizor Radoslav Sretenović.

Revizija i političkih stranaka

Državna revizorska institucija nije dosad kontrolisala finansijske izveštaje političkih stranaka, ali ih može kontrolisati u delu koji se finansira iz budžeta, rekao je glavni državni revizor Radoslav Sretenović. On je rekao da je po zakonu Agencija za borbu protiv korupcije nadležna da prima i obrađuje izveštaje političkih stranaka. „Ukoliko posumnja, ta Agencija može da nam podnese zahtev za reviziju, ali nam dosad nije podnela nijedan takav zahtev“, rekao je Sretenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari