Rezultati biopsije, patološki nalazi i izveštaji o uzetim uzorcima čekaju se u Zrenjaninu mesecima: Zašto ovaj grad mesecima nije imao veštaka za tuđu negu? 1Foto: Pixabay/Geralt

Rezultati biopsije, patološki nalazi i izveštaji o uzetim uzorcima čekaju se u Zrenjaninu mesecima i nije to tako sada, već je godinama broj analiza veliki a specijalizovanog osoblja je ograničen broj.

Slično je i sa komisijama zdravstvenog osiguranja, gde od 1. decembra prošle godine nije sve do nedavno bilo lekara veštaka za izdavanje rešenje o tuđoj nezi.

U oba slučaja rezultati, odnosno dokumenta, šalju se u Novi Sad kako bi se ubrzalo rešavanje zahteva. Sada je sa veštakom za tuđu negu situacija rešena dolaskom lekara iz drugog grada, jer u Zrenjaninu još nije nađen saradnik.

„Situacija sa tuđom negom se popravila u smislu da doktorka iz Novog Sada dolazi u Zrenjanin i ja sam majku, nakon pisane urgencije i višemesečnog čekanja uspeo prethodnih dana da odvedem na pregled. Sada čekamo nalaz i rešenje“, priča M.B. iz Zrenjanina koji se tokom januara obratio našoj redakciji za pomoć.

Naime, on je za starog i nepokretnog roditelja podneo još juna prošle godine odgovarajuću dokumentaciju PIO fondu u Zrenjaninu i dobio odgovarajuću potvrdu. Čekao je mesecima.

„Nisam samo ja tako prošao, prošli su mnogi. To je priča o jednoj velikoj nebrizi prema najstarijim sugrađanima našeg grada i susednih opština. Nekoliko meseci nije bilo nikoga da radi taj posao i kad god smo se raspitivali, odgovor je bio da se traži rešenje“, priča Zrenjaninac B.M.

Na pitanje zašto nema lekara veštaka za tuđu negu u Zrenjaninu i zašto su još uvek na čekanju zahtevi od marta prošle godine, koje smo zvanično postavili januara ove godine, u Filijali PIO fonda nadležni nisu mogli da nam odgovore.

„Najbolje da se obratite našoj centrali u Beogradu“, rečeno nam je, što smo i učinili, tražeči da nam potvrde navode zrenjaninskih pacijenata da njihovi zahtevi čekaju već mesecima nerešni. Do dana današnjeg nismo dobili odgovor.

Nezvanično, kako se u moglo čuti, pokušaji da se agnažuju lekari veštaci u Zrenjaninu bili su neuspešni. Na ove pozicije, naime, ugovori se često sklapaju sa lekarima u penziji a prethodni lekar nije želeo da produži ugovor dok drugi, sa kojima se razgovaralo, nisu prihvatili tu obavezu.

Za razliku od Pio fonda, pacijenti i žitelji Zrenjanina spremni su da pričaju o problemima sa kojima se suočavaju kada pokušavaju da podnesu zahteve za stare i nemoćne.

„Neshvatljivim mi je taj odnos prema penzionerima, za koje se mora platiti sanitet iz staračkih domova, da se dovoze do PIO fonda na zadnji izlaz, da bi lekar-veštak sišao i pogledao bolesnika na plus 40 stepeni leti ili po zimskom vremenu, kao da se iz priložene dokumentacije neurologa, psihijatra i psihologa već ne vidi u kakvom je osoba stanju, već to treba neko lično da proceni, što je krajnje neempatično“, navodi jedan Zrenjaninac.

Rešavanje problema zatražila je i LSV, koja je od nadležnih ministarstava hitno tražila sistemsko rešavanje ovog problema, a od predstavnika zrenjaninske vlasti da se uključe u proces rešavanja.

„Čak i u periodu dok je lekar veštak radio na rešavanju zahteva čekalo se po šest meseci, a zastoj je postao još veći kada ga nije bilo. Situacija u kojoj oni, kojima je pomoć najpotrebnija, koji su bolesni i imaju niska primanja, moraju da čekaju da se administracija smiluje i odluči o njihovom svakodnevnom preživljavanju, a neki od njih nažalost ni ne dočekaju ovu podršku, krajnje je nehumana i ponižavajuća.“, smatra Dejan Čapo, zamenik predsednika LSV.

Prema važečim propisima u Srbiji, pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica ima osiguranik i korisnik penzije kome je zbog prirode i težine stanja povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega drugog lica a ostvaruje ga podnošenjem odgovarajućeg zahteva i sprovođenjem postupka ocene zdravstvenog stanja od strane organa veštačenja Fonda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari