Proizvodnja termoelektrana tokom prethodne godine, kažu u Direkciji za proizvodnju električne energije, bila je izuzetno dobra i u TE „Kostolac A“ i TE „Kostolac B“, što potvrđuje da su kostolačke elektrane spremne za zimski period, ističe Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije:

 – U TE „Kostolac A“ je ostvareno skoro 111 odsto na bloku od 100 megavata i 100 procenata na bloku od 200 megavata, tako da je ova elektrana ostvarila u proteklom mesecu proizvodnju koja premašuje planiranu. Konkretno, blokovi A1 i A2 su tokom oktobra proizveli oko 188.000 MWh. U TE „Kostolac B“ takođe zabeležen dobar rad blokova u prethodnom mesecu.

Prošle godine je urađena revitalizacija bloka B2 u Termoelektrani „Kostolac B“. Reč je o značajnom i složenom tehnološkom zahvatu, koji je omogućio da ovo postrojenje radi sa projektovanom snagom: -Nakon velike revitalizacije bloka B2, bilo je planskih zastoja, koje smo i očekivali. Urađeno je uhodavanje dela za odšljakivanje, kao i optimizacija rada mlinova, nakon izvršene modifikacije koja je sprovedena „Minel kotlogradnjom“ po tehnologiji „Hitachi“. Izvršena merenja su pokazala da su modifikacije uspešno završene. Filteri sada rade izuzetno dobro što je značajno sa aspekta zaštite životne sredine, dok mlinovi sada daju odličnu pouzdanost bitnu za sagorevanje i vođenje procesa. Naš cilj jeste da sa minimumom goriva i minimumom trošenja uređaja dostignemo maksimalne parametre i performanse, rekao je direktor Stanojević.

Termoenergetičari u Termoelektrani „Kostolac B“ primljeni su direktno iz srednjoškolskih klupa, radi se o čitavoj generaciji radnika koji su se osposobljavali i napredovali u sticanju neophodnog radnog iskustva: -Reč je o zaposlenima koji su vrsni stručnjaci, njihovi radno iskustvo je vredno i teško sticano kroz godine rada. Oni su dragoceni resurs našeg preduzeća a njihovo znanje mora biti preneto i na buduće generacije termoenergetičara, što znači da moramo razmišljati o podmlađivanju kadra u ovom sektoru. U periodu koji je pred nama, trebalo bi da osmislimo način primanja novih radnika sa ovom spremom kako bi mogli da uče od sadašnjih radnika u elektrani. Deo ovog procesa radnog i stručnog osposobljavanja jesu samostalni testovi, samostalno rešavanje određenih situacija koje se dešavaju tokom rada u elektrani. To je start koji već sada moramo pokrenuti jer kroz nekoliko godina, sadašnji radnici počeće da odlaze u penziju. Novi blok B3 biće na energetskoj mreži Srbije za pet, šest godina i ukoliko iskoristimo sadašnji kapital znanja termoenergetičara, blagovremeno ćemo postaviti temelje za budućnost, naglasio je Zoran Stanojević.

Konačni proizvod našeg privrednog društva jeste električna energija i naše poslovanje zavisi od efikasnog ispunjavanja predviđenih planova proizvodnje: -Kada elektrane u Kostolcu rade punom parom i kada naši energetski blokovi funkcionišu dobro, to se odražava na dobrobit cele kompanije. Kada pravimo planove tekućeg održavanja, remonata i velikih investicionih zahvata zavisimo od važeće cene električne energije. Nakon sagledavanja svih neophodnih aktivnosti za godinu pred nama, u plan zaista ulaze samo neophodni zahvati jer nam samo prodajna cena električne energije omogućava. Ovakva finansijska situacija nam zato ne dozvoljava da preduzimamo fina podešavanja postrojenja. Do kraja ove kalendarske godine ostalo je manje od dva meseca i smatram da je taj period dovoljan da ispunimo predviđeni plan proizvodnje. U sledećoj godini očekuje nas revitalizacija bloka B1, koji će trajati devet meseci od marta do decembra. Plan proizvodnje električne energije u narednoj godini će zato biti značajno manji nego ovogodišnji. Nakon završetka revitalizacije i ovog bloka očekujemo da 2015. godine ostvarimo proizvodnju struje koristeći pune termokapacitete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari