Britanski državljanin koji je preminuo u četvrtak u Skoplju od simptoma sličnih eboli je Kolin Džefri (58), biznismen koji je pre nekoliko godina bio šef Saveta za strane investicije u Makedoniji, dok je sada bio angažovan kao savetnik makedonske vlade, objavio je juče internet portal telegraf.mk, prenela je Beta.

Makedonski Telegraf navodi da je to u telefonskom intervjuu potvrdio Majkl Ingliš, prijatelj preminulog Džefrija, koji se nalazi u karantinu u hotelu „Super 8“ u Skoplju, u kojem su obojica bili odseli od 2. oktobra.

Džefri je u četvrtak bio hitno prebačen na Infektivnu kliniku u Skoplju sa unutrašnjim krvarenjem i temperaturom od 37,4 i preminuo nakon nešto više od sata, rekla je na vanrednoj konferenciji za novinare predstavnica Ministarstva zdravlja Makedonije Jovanka Kostovska. Prve pretpostavke zdravstvenih radnika u Makedoniji su da se ne radi o eboli.

Kako navodi portal Telegrafa, Ingliš je rekao da se njegov prijatelj dva dana žalio da se ne oseća dobro i da ima temperaturu mada nije hteo da ode kod lekara. On je, međutim, naglasio da je „ludo“ da se pomisli da je Kolin Džefri bio zaražen ebolom budući da je u Africi poslednji put boravio pre šest godina. Ingliš je naveo i da „nije tačno da je njegov prijatelj bio alkoholičar“.

Prema njegovim rečima, u hotelu „Super 8“ u Skoplju u karantinu se trenutno nalazi 27 ljudi među kojima ima Britanaca, Holanđana, Albanaca, Nemaca i Turaka, i da je svima rečeno da će u karantinu ostati još dva dana dok ne stignu rezultati ispitivanja koji treba da pokažu da li je Kolin Džefri preminuo od ebole. Uzorci preminulog pacijenta juče ujutru su sa Infektivne klinike u Skoplju poslati u Nemačku na laboratorijsko ispitivanje, a prema najavi makedonskog ministarstva zdravlja, rezultati će biti poznati za 48 sati.

Vodeći svetski stručnjaci nisu očekivali da će se ebola ovoliko širiti, izjavio je za Bi-Bi-Si Kris Daj iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i dodao da međunarodna pomoć daje rezultate, ali mora da se nastavi. Kako je naglasio, virus je sada ukorenjen u prestonicama najteže pogođenih država – Liberije, Gvineje i Sijere Leonea. U Liberiji su otkazani izbori za Senat, koji je trebalo da budu održani sledeće nedelje, da bi se smanjio rizik da glasači šire ebolu.

Više od 1.300 nigerijskih mirovnjaka smešteno je u Liberiji u karantin, pošto su došli u kontakt sa Sudancem koji je kasnije umro od ove bolesti.

Humanitarna organizacija „Lekari bez granica“ juče je saopštila da je u prestonici Gvineje zabeležen porast broja slučajeva obolelih od ebole. U Maliju je na zdravstvenim radnicima-dobrovoljcima započeto testiranje seruma protiv virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari