RGZ: Digitalizacija katastra garantuje pravnu sigurnost vlasništva nad nepokretnostima 1Foto: rgz.gov.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da su uspostavljanjem katastra nepokretnosti otvorena vrata digitalizaciji koja zatvara mogućnosti za korupciju i garantuje pravnu sigurnost vlasništva nad nepokretnostima.

„Uvođenjem katastra nepokretnosti, zemljišne knjige su postale prevaziđen alat za evidenciju nepokretnosti i prava na njima. Manje od trećine teritorije Srbije bilo je pokriveno ovom evidencijom, pri čemu se polovina pretvarala da se obnova premera nikada nije ni desila“, naveo je RGZ.

Kako je istaknuto, „odluka o napuštanju zemljišne knjige i prelasku na katastar nepokretnosti proizilazi iz pravne nesigurnosti i nefunkcionalnosti sistema zemljišne knjige, kao i tehničke neopremljenosti i nekompletnosti sistema, pri čemu je neažurnost bila najmanji problem“.

„Iako su u praksi prevaziđene, zemljišne knjige i dalje imaju svoje zagovornike koji vode bitku protiv digitalizacije iz očigledne nostalgije za koruptivnim praksama“, istakao je RGZ.

Ukazuje se da se „u Arhivu RGZ-a čuvaju dokumenti stari i po nekoliko decenija i vekova, među kojima su i zemljišne knjige“, kao i da „nova zgrada Arhiva predstavlja simbol posvećenosti očuvanju naše istorije i nasleđa kroz moderno opremljen arhivski depo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari