RGZ podneo krivične prijave zbog zloupotrebe štrajka 1Foto: RGZ

Republički geodetski zavod saopštio je da je danas podneo krivične prijave protiv članova Štrajkačkog odbora zbog zloupotrebe štrajka i nasilnog blokiranja rada najveće pisarnice katastra u Srbiji u ulici 27. marta u Beogradu.

Štrajkački odbor oglušio se na odredbe Zakona o štrajku i namerno opstruirao sprovođenje Sporazuma o prekidu štrajka koji je potisan sa Vladom Srbije, a sve sa ciljem da se izazovu nemiri, navodi se u saopštenju.

Predsednica Štrajkačkog odbora i šefica Odeljenja u Novom Sadu Tatjana Samardžija odbila je da potpiše odobrenje za dodatak za prekovremene sate za svoje zaposlene i tako direktno uskratila svoje kolege za puni iznos zarada, dodaju iz RGZ-a.

Oni podsećaju i da je dugogodišnja liderka sindikata JOS Mirjana Jovanović zvana „Mima“ osuđena je na osam meseci zatvora za krivično delo nesavestan rad u službi i to po sporazumu o priznanju krivičnog dela, a po sili zakona je dobila otkaz.

Pojedinci sabotiraju rad RGZ-a i sramote sindikate i radnike, ističe se u saopštenju.

„Članovi Štrajkačkog odbora Dijana Konstantinović i Predrag Miljković čak i fizički sprečavaju građane da dođu do šaltera iako od njih zarađuju plate i trebalo bi da im budu na usluzi. I zaposleni u službama zaziru od bahatog ponašanja Štrajkačkog odbora koji čak i u kancelarije načelnika službi upadaju bez najave i kucanja. U nekim sredinama zaposleni koji žele da rade trpe verbalno nasilje, a štrajkači ih nazivaju nemoralnim“, navode iz RGZ-a.

Sporazum o prekidu štrajka Vladi Srbije dostavio je Štrajkački odbor kao gotov dokument, bez mogućnosti za pregovaranje, po sistemu „ključ u ruke“. Kako se navodi, Vlada je takav dokument prihvatila i potpisala i na taj način u potpunosti odgovorila na zahteve Štrajkačkog odbora.

Odeljenju finansija RGZ-a u petak su se pisanim putem obratile Služba za katastar nepokretnosti „Novi Sad 1“ i Služba za katastar vodova Pančevo i dostavile dopunjene liste zaposlenih sa neophodnom dokumentacijom za obračun zarada koja je nedostajala da bi obračun bio u skladu sa Zkonom o platama državnih službenika i Sporazumom o prekidu štrajka.

Na osnovu kompletirane isplatne dokumentacije obračun zarada za osam zaposlenih koji su naknadno dostavili sva neophodna dokumenta korigovan je istog dana kada je dokumentacija predata Odeljenju finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.