snegfoto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ovu sedmicu kako najavljuju iz Republičkog hidrometeorološko zavoda obeležiće nagle temperaturne promene. Za danas prognoziraju oblačno vreme, mestimično sa kišom, koja se u prvom delu dana očekuje uglavnom u severnim, zapadnim i centralnim delovima Srbije, a zatim i u ostalim krajevima.

“Na planinama sneg. U večernjim satima kiša će se lokalno lediti na tlu. Kasnije posle podne u Vojvodini, a uveče i i tokom noći i u ostalim predelima prelazak kiše u sneg uz stvaranje ili manje povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar će biti slab i umeren južni, posle podne u postepenom skretanju na severni. Najviša temperatura od 4 do 10 stepeni Celzijusovih, navode u saopštenju RHMZ.

Prema najavama meteorologa, sutra ujutro očekuje se pretežno vedro na severu Srbije, dok će u ostatku zemlje biti oblačno uz prestanak snega.

“Tokom utorka biće bez padavina uz delimično razvedravanje u svim krajevima. Vetar slab do umeren, na istoku Srbije povremeno jak, zapadni i severozapadni, posle podne i uveče u slabljenju i skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od -3 do 2 stepena, a najviša od 4 do 8 stepena”, dodaju iz RHMZ.

Sreda i četvrtak, kako kažu iz RHMZ, donose vetrovito i osetno toplije vreme, a petak zahlađenje sa snegom.

“Maksimalna temperatura u većini mesta u sredu biće od 9 do 12 stepeni, a u četvrtak od 13 do 20, osim u Timočkoj Krajini gde će se zadržati hladno (do 5 stepeni). Kiša se povremeno očekuje od srede uveče. Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine na jugu Banata, u donjem Podunavlju i u planinskim predelima”, objašnjavaju na sajtu RHMZ.

Naglo zahlađenje dolazi nam u petak, uz prelazak kiše u sneg i stvaranje manjeg snežnog pokrivača. Počeće da duva jak severni i severozapadni vetar.

Hladno ali delimično razvedravalje opet stiže za vikend (20-21.januara). Kako se prognozira, samo se još u subotu u brdsko-planinskim predelima očekuje kratkotrajan sneg. Severozapadni vetar u subotu krajem dana biće u slabljenju, a u nedelju u ponovnom skretanju na južni.

Iz RHMZ najavljuju da će početkom naredne nedelje biti umereno naoblačenje i porast temperature uz košavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari