RHMZ upozorava: Na snazi žuti meteo alarm, do petka povremeni pljuskovi sa grmljavinom i gradom 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na snazi je žuti meteoalarm zbog kiše i grmljavine. Upozorenje važi za celu teritoriju naše zemlje, a pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju se u zapadnoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i u Šumadiji i Pomoravlju, dok je u ostalim delovima Srbije prognozirana samo grmljavina.

Žuti meteoalarm znači da vreme može biti potencijalno opasno.

– Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe – navodi se na sajtu RHMZ-a.

Meteorolozi za sutra najavljuju narandžasti meteo alarm u većem delu Srbije.

„Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, obrašnjavaju na sajtu RHMZ šta znači narandžasti meteo alarm.

Do petka se, kako najavljuju meteorolozi, na području Srbije povremeno očekuju pljuskovi i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji (preko 20 mm za kratko vreme) uz grad i jak vetar u zoni padavina.

Kada je reč o vodostajima reka u periodu do 3. septembra, RHMZ navodi da se na Dunavu nizvodno od Novog Sada i na Savi uzvodno od Beograda vodostaji nalaze oko i ispod niskih plovidbenih nivoa.

Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednjim mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari