Rimski advokat Anđelo Fjore Tartalja pomaže srpskim kolegama da dokažu vezu između bombardovanja i obolevanja od raka 1Foto: N1

Višem sudu u Beogradu podneto je pet tužbi u kojima se zahteva naknada štete od NATO u najmanjem iznosu od 100.000 evra, a još 20 takvih tužbi biće podneto narednih dana.

NATO su tužili građani oboleli od kancera ili porodice onih koji su preminuli od iste bolesti nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma, koji je taj vojni savez koristio u bombardovanju Srbije 1999.

Tužbe za naknadu štete podneo je pravni tim na čelu sa niškim advokatom Srđanom Aleksićem, kojem se do sada javilo 3.500 obolelih građana Srbije sa takvim zahtevom.

Pravnom timu pomaže rimski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika, takođe, obolelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, kroz veštačenja, analize i drugu argumentaciju, uspeo da dokaže uzročno – posledičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i oboljevanja od kancera.

Rimski advokat Anđelo Fjore Tartalja pomaže srpskim kolegama da dokažu vezu između bombardovanja i obolevanja od raka 2
Foto: Srđan Aleksić, Anđelo Fjore Tartalja i Rita Ćeli: Foto privatna arhiva

Na osnovu toga su svi oboleli vojnici ili njihove porodice koje je zastupao, od italijanske države dobili naknadu štete u iznosima od 500.000 do 3.000.000 evra.

“Očekujem da pobedimo i u Srbiji. Ako smo to mogli u Italiji, koja je članica NATO, i gde smo tužili italijansko Ministarstvo odbrane, onda možemo i u Srbiji, koja nije u NATO, pa bi trebalo da bude lakše. Takođe, a nažalost, u Srbiji je više obolelih ljudi i više dokaza koji su nam potrebni”, kaže advokat Tartalja za Danas.

On kaže da u Srbiji “to ne ide kako bi trebalo”, i da se uzročno – posledična veza između neposredne izloženosti osiromašenom uranijumu i oboljevanja od malignih bolesti još uvek teško dokazuje, uprkos tome što je “količina koja je ovde bačena oko stotinu puta veća nego ona u Hirošimi i Nagasakiju”.

“Ali, i u Italiji je pre 22 godine bilo teško, a sada je uspostavljena dobra sudska praksa u ovakvim predmetima”, kaže.

Rimski advokat Anđelo Fjore Tartalja pomaže srpskim kolegama da dokažu vezu između bombardovanja i obolevanja od raka 3
Anđelo Fjore Tartalja: Foto privatna arhiva

Tartalja precizira da se njegov tim u sudskim sporovima služi statističkom praksom kojom dokazuje da su vojnici dobili rak isključivo zbog boravka na bombardovanim teritorijama.

Takva praksa je, kaže, “neoboriva” jer pokazuje da ti vojnici imaju u krvi ili tkivu i po nekoliko stotina puta veću koncentraciju osiromašenog uranijuma i teških metala od “uobičajenih”, te da je nisu mogli steći na drugačiji način nego na teritoriji na kojoj su bili izloženi ogromnim dozama prilikom bombardovanja.

“Recimo, u plućima obolelih vojnika je utvrđena takva koncentracija osiromašenog uranijuma i teških metala koju bi mogli da imaju ukoliko su, recimo, pušili po 800 cigareta dnevno, što je nemoguće”, kaže Tartalja.

On kaže da se količina osiromašenog uranijuma i teških metala u krvi i tkivu italijanskih vojnika utvrđuje analizom krvi i biopsijom u referentnim ustanovama, kao što su Univerzitetska klinika “La sapijenca” u Rimu, Univerzitet u Torinu i Institut za nanotehnologije u Milanu.

Ključnu ulogu u dokazivanju uzročno- posledične veze između neposredne izloženosti osiromašenom uranijumu i oboljevanja od raka ima doktorka Rita Ćeli, profesorka na Medicinskom fakultetu u Torinu, ekspertkinja u Institutu za nanotehnologiju i sudska veštakinja, dodaje on.

Advokat Aleksić kaže za Danas da je prva ovakva tužba za naknadu štete u Srbiji podneta 20. januara prošle godine.

Tužilac je Dragan Stojičić, pukovnik Vojske Srbije koji je bio na Kosovu i Metohiji 1999, a koji je u međuvremenu preminuo, ali je njegova supruga nastavila parnicu.

Aleksić očekuje da se do kraja godine zakaže prvo ročište.

Rimski advokat Anđelo Fjore Tartalja pomaže srpskim kolegama da dokažu vezu između bombardovanja i obolevanja od raka 4
Srđan Aleksić: Foto privatna arhiva

„Imamo analize i nalaze veštakinje, doktorke Čeli, koje su pokazale da je prisustvo uranijuma kod Stojičića čak 500 puta veće od uobičajenog, te konstatovale prisustvo 21 teškog metala, a koji su specifični za oružje i projektile sa osiromašenim uranijumom. Kod Stojičića su pronađene i čestice iz topa iz kojeg je ispaljivan osiromašeni uranijum“, kaže on.

Aleksić kaže da je NATO nakon podnošenja tužbe dostavio odgovor Višem sudu, u kojem se poziva na Sporazum te organizacije sa Srbijom i Crnom Gorom, usvojen 2005, po kojem između ostalog njegove trupe imaju pravo da nesmetano prolaze kroz Srbiju, a svaki njegov vojnik ima pravni imunitet.

Sporazum su potpisali generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

“Ovakav odgovor je besmislen i nema zakonsko opravdanje. Tačno je da je NATO- u tada dat imunitet, ali Sporazum ne može da važi retroaktivno i da se odnosi na 1999, niti može da izuzme ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, kaže Aleksić.

On kaže da je u Italiji urađena još jedna analiza krvi, obolelog građanina koji se nalazio u blizini bombardovanog Ministarstva odbrane u Beogradu 1999, a koji je takođe podneo tužbu za naknadu štete.

Očekuje da će ih biti još, mada su analize u Italiji za prosečnog građanina Srbije skupe.

Dodaje da je sve veći broj obolelih civila i vojnika koji su zainteresovani za podizanje tužbi, a boravili su ili živeli na Kosovu i u regionu Vranje- Bujanovac- Preševo, na koje je bačena municija  sa osiromašenim uranijumom.

„Mi koristimo iste metode i stručnjake kao Italijani kako bi dokazali uzročno- posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i oboljevanja od malignih bolesti. NATO je, evidentno, izvršio agresiju, a pritom koristio oružje i municiju sa ovakvim uranijumom koji ima naknadno i produženo štetno dejstvo i izaziva patnju i smrt građana. Ako u Italiji postoji pravda za njihove vojnike, onda bi trebalo da ona postoji i za građane Srbije”, kaže Aleksić.

On ocenjuje da istinu treba da utvrdi jedino sud, na osnovu referentnih medicinskih veštačenja i drugih dokaza, a da “država Srbija treba da se pridruži tužbama njenih građana kojima je naneta patnja, često i sa smrtnim ishodom“.

Od kancera je zvanično obolelo 8.000 italijanskih vojnika

Advokat Tartalja kaže da je trenutno pred italijanskim sudovima u proceduri još bezmalo 500 tužbi obolelih vojnika, a da se “skoro svaki dan javljaju novi slučajevi”.

Prema zvaničnim italijanskim izvorima, u misijama na Kosovu i u BIH učestvovalo je oko 30.000 vojnika.

Zvanično je obolelo njih oko 8000 , ali se “smatra se da ih ima znatno više”.

Zvanični podaci kažu da ih je umrlo oko 500.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari