Nije bitno šta piše, već je suština da će se Kosovo predstavljati na međunarodnim forumima, čime se, ako ne eskplicitno, onda implicitno priznaje nezavisnosti Kosova.

Ukoliko je dozvoljeno KiM da samostalno nastupa na svim forumima, na isti način kao i Srbija, onda to praktično znači da je Srbija prihvatila da za stolom ima drugu državu bez obzira na fusnotu, gde se kaže da taj dogovor neće ni na jedan način prejudicirati status Kosova, ocenjuje predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Govoreći o nedavnom dogovoru Beograda i Pristine on je u razgovoru sa novinarima iz beogradskih redakcija rekao i da je reč o „popuštanju pred ucenama EU“. O problemu slobodnog kretanja Euleksa na severu KiM Ristić je rekao da ne postoji zvaničan dogovor Srba i Euleksa o tome, već samo sporazum sa Kforom da se u njihovim kolonama omogući prolazak vozila Euleksa za smenu svog osoblja na administrativnim prelazima.

– Predstavnici Srba su insistirali na razgovoru sa Euleksom, jer se problem sa tom misijom mora odvojeno gledati od problema sa Kforom – naglasio je Ristić. On je ukazao da je najveći problem nastao zbog jednostranog delovanja Euleksa, jer je stao u stranu Prištine. On je naglasio i da lokalno stanovništvo ne koristi prelaze Brnjak i Jarinje.

Inače, prema rečima portparolke misije EU na Kosovu Irine Gudeljević, administrativni prelazi Brnjak i Jarinje jesu otvoreni za saobraćaj, ali Euleks i dalje nema potpunu slobodu kretanja na severu Kosova.

U razgovoru sa novinarima iz beogradskih redakcija koji su u subotu posetili prelaz Brnjak, Gudeljević je ocenila da su „barikade i dalje problem“. Ona je dodala da Euleks zahteva potpunu slobodu kretanja na severu Kosova. Kako je istakla, na prelazima Brnjak i Jarinje su Euleksovi carinici i policija koji imaju izvršnu vlast, a uz njih su tu prisutni i kosovski carinici i policija.

Prema njenim rečima, Brnjak je otvoren za sve vidove saobraćaja, uključujući komercijalni, dok će na Jarinju saobraćaj za komercijalni prevoz biti otvoren nakon obnavljanja prelaza, spaljenog u sukobima prošle godine pošto je vlast u Prištini pokušala da ga stavi pod svoju kontrolu. Sa Jarinja se akcizna roba upućuje na Merdare, a sa Brnjaka na terminal u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari